Sørnett

Rwanda: - Det lå døde mennesker langs elva

Gunnar Hultgreen er en utenriksreporter som har opplevd mye og sett mye. Da han dro til Afrika for tjue år siden visste han hva han reiste til, men samtidig var det inntrykk som sitter sterkt i minnet den dag i dag.

Publisert:

 

6. april 1994 var starten på angrepene på Tutsier i Rwanda. Tre måneder senere var et stort overtall av Tutsier drept. Dagbladets journalist Gunnar Hultgreen (55) var en av de som rapporterte fra landet, og sitter igjen med sterke inntrykk, tjue år senere.

 

 

Kastet spyd mot bilen

- Da man er i et annet land der man ikke kjenner til kulturen bør man være forsiktig og fornuftig. Slike steder som Afrika bør man være oppmerksom på fattigdom og at det kan være farlig enkelte steder. Vi hadde en episode i Rwanda der vi var ute på en massegrav der det krydde av hodeskaller, der ble det bråk med en stamme der ute. Det som da skjedde var at det ble kastet et spyd mot bilen som traff bildøren, heldigvis ble ingen skadet.

 

Rwanda er et land med mye nød og fattigdom. Landet har enorme ressurser, der de kan ha tre til fire avlinger i året, det regner om nettene og er sol om dagen, flott klima. Det er utrolig mange mennesker der, landet er kanskje på størrelse med Vestfold, men folketallet er enormt, sier Hultgreen.

 

Vanskelig å få frem sannheten

- Utfordringer møter man på uansett hvor man befinner seg. De største utfordringene jeg møtte på i Rwanda var språket. Man må finne folk man kan snakke med og hvor man skal finne informasjonen, og i slike land er det ikke ofte folk tørr å fortelle sannheten med tanke på konsekvenser.

Rwanda har vært i gjennom en enorm konflikt hvor det da ligger mye latent bak, hvor Tutsier og Hutuer er i konflikt med hverandre. Det er så mye bitterhet, og borgerkrig er generelt grusomt. Da vet man nødvendigvis ikke hvem som er fientlige, sier Hultgreen.

 

Fant råtne lik i en garasje

- Jeg møtte på ei Tutsi-dame som klaget over at det var så grusom lukt i området hun bodde i, og da fant dem en garasje som var spikret igjen. Der lå det fullt av råtne lik. Jeg så ikke likene, men da jeg kom til stedet var det fortsatt en grusom lukt der. Sånn er livet og det er ikke noe hyggelig.

 

- Jeg kan ikke redde verden

Gunnar Hultgreen forteller at det å se så mye fattigdom er ekstremt, det er da man kan tenke seg til hvor ufattelig bra vi har det her i Norge.

- Jeg kan dessverre ikke redde verden, men jeg kan rapportere fra der det skjer og gi Norge et bilde av hvordan deler av verden fungerer. Det er så viktig at folk får vite det, pressiserer Hultgreen.

 

 

Nyheter Vis flere

Kampen mot marin forsøpling

Kampen mot marin forsøpling

Forskere bak ny studie beregner 170 billioner plastpartikler ut i verdenshavene. I Norge slippes det 19 000 tonn med mikroplast ut fra norske kilder på land hvert år. Med mikroplast som en global forurensning finnes det heldigvis flere som kjemper mot marin forsøpling i Norge.

Kristiansands unge sier deres meninger
Er gresset grønnere i Kristiansand?
Oppstart av IK Start kvinner har hjulpet på interessen for kvinnefotball i Kristiansand