Sørnett

Elever ved Lindebøskauen skole:

Produserer miljøvennlige tennbriketter

Her er elevene i full gang med produksjonen av tennbrikettene.
 Foto: Casper Klubben

Her er elevene i full gang med produksjonen av tennbrikettene. Foto: Casper Klubben

5 elever i klasse 9B på Lindebøskauen skole har startet en elevbedrift som heter Øyas Tennbriketter. I denne bedriften selger de tennbriketter som er kortreiste og miljøvennlige.

Publisert:

Sist oppdatert: 16.02.2024 kl 12:22

På denne tiden av året er det kaldere vær og etterspørselen for tennbriketter er stor. Dette er elevene i 9B veldig klar over, og valgte derfor å starte produksjon av miljøvennlige tennbriketter.

- Tidligere i arbeidslivsfaget har vi laget tennbriketter, og vi tenkte at det var lett, og det er denne tiden på året vi kan lage det. Det sier elev Ib (14).

Fra venstre: Simen (14) og Ib (14).
 Foto: Casper Klubben

Fra venstre: Simen (14) og Ib (14). Foto: Casper Klubben

Meningen bak prosjektet er at elevene skal lære hvordan det er å starte en bedrift, og det var elevene selv som valgte å lage akkurat tennbriketter. Planleggingen begynte i fjor, men selve produksjonen begynte tidligere i år.

Elev Simen (14) forteller at de tenker å holde på en stund, men at de kanskje må gi seg rundt påsketiden. - Folk fyrer jo ikke i ovnen på sommeren, sier han.

Han forteller videre at de kanskje gjør det samme neste år hvis prosjektet blir en suksess.

- De større gir litt mer effekt

Når vi i Sørnett spør om vi kan få en demonstrasjon på hvordan tennbrikettene lages, får vi en grundig og enkel forklaring. På bordet elevene sitter ved kan vi se en kjele og mye avispapir.

I kjelen blir det smeltet stearin, og mens den smelter, klipper de avisene opp i strimler og bretter de. Deretter knyter de en tråd rundt papiret.

Når stearinen har smeltet, legger de papiret nedi kjelen. Når det har gått en liten stund, tar de opp papiret fra kjelen og man kan da se at det har stivnet.

Ressursene som blir brukt til produksjonen er papp og avispapir som de får, i tillegg til stearin de får av foreldrene sine. Tråden de bruker får de fra skolen.

Elevene har prøvd å lage både små og store tennbriketter, og fant ut at de større var mest effektive.

- De små brant opp litt fort, de større vil ha mer effekt. De brenner lengre og tenner bedre, sier Simen.

- Det er allerede folk som har bestilt

Simen forteller at det ikke er et problem å få solgt tennbriketter, men at det handler mer om det å få laget nok.

- De fleste har informert familie og sånt om at vi skal selge, og alle har egentlig sagt at de vil kjøpe, sier han.

Han sier videre at det virker som det er et stort marked for det, og at de derfor regner med at det er flere som vil kjøpe. Elevene har også reklamert for tennbrikettene på Instagram og Facebook, men de har fokusert mest på Facebook.

Elevene lagde først ganske små tennbriketter, men de var ikke like effektive som de større.
 Foto: Casper Klubben

Elevene lagde først ganske små tennbriketter, men de var ikke like effektive som de større. Foto: Casper Klubben

- Det er mer eldre folk som kjøper, og det er mer eldre folk på Facebook enn Instagram, så da tenkte vi at vi skulle pushe mer på Facebook, sier Ib.

I tillegg til å reklamere på sosiale medier, tenker de også å kanskje henge opp reklame på Kiwi. De har også tenkt tanken på å spørre Kiwi om de kan selge der, men de må først se hvor mye de klarer å produsere.

Simen forteller at det hadde vært bedre hvis de hadde startet produksjonen tidligere, med tanke på at det ikke er lenge til det blir varmt igjen, og at etterspørselen for tennbriketter kan synke da.

-Det vi angrer litt på, er at vi ikke har så god tid på å selge nå, forteller Simen.