Klargjør siden...
Sørnett

Semesterprosjekt: Lavterskeltilbud setter opp teaterstykke på Kilden

TRENGER FINANSIELL STØTTE: I Villa Groheim har forberedingene begynt i stadiene mot teaterstykket. F.v: Per Øyvind Eklund, Borghild Spiten Mathisen og Hilde Regevik. Foto: Malene Sørensen Lundberg.

TRENGER FINANSIELL STØTTE: I Villa Groheim har forberedingene begynt i stadiene mot teaterstykket. F.v: Per Øyvind Eklund, Borghild Spiten Mathisen og Hilde Regevik. Foto: Malene Sørensen Lundberg.

I år setter lavterskeltilbudet for rusmisbrukere opp et teaterstykke som skal lages og fremvises av brukerne. - Det er et kjempespennende prosjekt som kan løfte mennesker, sier Per Ø. Eklund.

Publisert:

- Det er gjerne slik at folk her tar på seg en maske fordi man ikke har lyst til å vise hvordan man har det inne i seg. I "Maskefall" viser man sitt sanne jeg, forteller Hilde Regevik i Mental Helse.

I år setter lavterkselstilbudet for rusmisbrukere på Villa Groheim opp et helt nytt prosjekt. Det er et tilbud for brukere å delta i et teaterstykke som skal settes opp på Kilden neste år.

Prosjektet har fått navnet ”Maskefall” som er en ide av Kristian Landmark og Anna Kalczuk.

 

Utløp for kunstneriske sider

Regevik forteller at Mental Helse Ungdom hadde et liknende prosjekt en stund tilbake som ble ganske populært.

- Jeg tenker at det er mange som sliter på den ene eller andre måten og som har mye kunstnerisk i seg. Gjennom dette får de muligheten til å vise sin kunstneriske side gjennom dikt, sine egne fortellinger om erfaringer og muligheten til å utfordre seg. Jeg tror det kommer til å gå veldig bra. Jeg er veldig spent på hvordan mottakelsen blir av publikum. Det blir nok unikt siden det er brukere som forteller om sine egne erfaringer.

 

Veiledning av profesjonelle

Kollegaen Per Øyvind Eklund i Mental Helse forteller at tilbudet har opptil 100 plasser.

- Det er et kjempespennende prosjekt som kan løfte mennesker, sier han.

Det er brukerne selv som skal skrive historien med veiledning av profesjonelle. Blant annet av teaterinstruktør og filmskaper Kristian Landmark.

- Jeg tror det er mange som har en drøm om å få være med på noe slikt, men som aldri ellers ville tørt å melde seg på. Dette er noe brukerne selv skal gjøre, hvor de selv skal lage en egen historie. Jeg tror det blir bra, forteller Eklund.

LES OGSÅ: "Hjelper innsatte på rett kjøl".

 

Alle skal få uttrykt seg

Regevik forteller at de på Villa Groheim begynner med en skrivegruppe for medlemmene av lavterskeltilbudet. Videre forklarer hun at de skal se på forslagene til de ulike personene.

- Da begynner vi litt med disse ideene slik at det blir en rød trå mellom. Det kan nok bli en utfordring at det er mange som skal være med. At alle skal få uttrykt seg med det de ønsker. Noen vil stå på scenen, noen bak scenen, noen skriver, noen syr kostymer.

 

Avhengig av økonomisk støtte

En annen utfordring prosjektet medfører er kostnadene for prosjektet.

Borghild Spiten Mathisen i Landsforeningen for psykisk pårørende innen psykisk helse ved Villa Groheim, anser summen som en utfordring.

- Vi er avhengige om å få økonomisk støtte på det, forteller hun.

Eklund forklarer videre at de for tiden har oppmerksomheten på finansieringen av prosjektet.

- Dette har et budsjett på omtrent 500 000 kroner i løpet av et par år.

Han tilføyer at det ikke kommer til å bli noe problem å få skaffet pengene.

- Dette skal bli bra, avslutter han.

 

LES OGSÅ: "Synes ungdom begynner å drikke for tidlig".