Sørnett

Skeptisk til "fri" aldersgrense

Tradisjon: For Sebastian Bjørnhom (foran) og kompisene Sander Hadeland (16) (t.v) og Kevin Klungland (15) (t.h) er det tradisjon og det sosiale som drar de på Sørlanet. Foto: Julie Sørensen Molvik

Tradisjon: For Sebastian Bjørnhom (foran) og kompisene Sander Hadeland (16) (t.v) og Kevin Klungland (15) (t.h) er det tradisjon og det sosiale som drar de på Sørlanet. Foto: Julie Sørensen Molvik

Unni Bergsvenkerud, styremedlem i "Spillavhengighet Norge", er overrasket over at "Sørlanet" har droppet å ha aldersgrense.

Publisert:

- Foreldre vet ofte ikke hva de sier ja til når barna spør om å dra på lan, sier Unni Bergsvenkerud som er styremedlem i "Spillavhengighet Norge" i region Sør.

 

Lite søvn og dårlig kosthold

Sebastian Bjørnhom (16) er på sitt fjerde Sørlan, og var elleve år første gangen han var med. Dette var foreldrene noe skeptisk til.

- De likte det nok ikke så godt i starten, siden det går over fire dager med veldig lite søvn og mye folk på et sted, forteller Bjørnhom.

[img115030_2RM]

Og det er nettopp søvn og kosthold som fort går nedover på et lan, og derfor mange kanskje er skeptiske til denne type arrangement. Siden gårsdagens start av «Sørlanet», har Kristian Mollestad og kompisen Lars Kristian Tokstad (16) sovet i to timer av totalt 24. Og næringen kommer fra junkfood og snus.

- Hittil går det greit med så få timer søvn, snus og red bull hjelper på. Og maten blir som oftest pizza og cola, sier Tokstad.

– Hvor mange timer søvn tror dere at det blir gjennom disse dagene?

- Nei det vet jeg ikke, men jeg har ingen planer om å sove i natt i hvertfall, sier Mollestad, med støtte fra kompisen.

 

Elleve år er yngste deltagende[faktaboks]

Simon Eriksen Valvik, styreleder for "Sørlanet", er fornøyd med antall påmeldte. De har i år valgt å ikke ha noen fastsatt aldersgrense, men har en målgruppe fra 13-21 år. De har heller andre ordninger for å passe på ungdommen.

- Vi har satt inn vakter som går rundt og passer på hva som skjer. Vi er også veldig åpne for at foreldre kan kontakte oss med eventuelle spørsmål, og det er det flere som har gjort, forteller Valvik.

På "Sørlanet" er det også muligheter for soveplass, men han forteller at noen foreldre velger å hente barna sine hver kveld så de kan sove hjemme.

- I år er de yngste som deltar elleve år, sier Valvik.

 

Skeptisk til «fri» aldersgrense

Unni Bergsvenkerud er overrasket over at «Sørlanet» ikke har noen nedre aldersgrense og at de heller ikke trenger samtykke fra foreldrene.

- Jeg mener at de under 14 år hvertfall burde hatt familiesamtykke, sier Bergsvenkerud.

Hun tror heller ikke at vaktene som går rundt og skal passe på, greier å få med seg store problemer som spillavhengighet i ung alder. Videre forteller hun at foreldre ofte ikke vet helt hva de sier ja til når barna spør om de kan dra på LAN, og hva dette muligens kan føre til.

- Spillavhengighet kan i noen tilfeller oppstå i ung alder, og ofte ser ikke foreldrene på spilling som et problem før det virkelig blir et problem. Så det er viktig at foreldre følger godt med både på spillingen og det daglige liv til barna sine, avslutter hun.