Sørnett

Skogbrannfare i Agder

Bilde: Tilo from de.wikipedia.org

Bilde: Tilo from de.wikipedia.org

Mange har gledet seg over skyfri himmel og sommertemperatur den siste uka, men med disse værforholdene må man ta ekstra hensyn.

Publisert:

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel om stor skogbrannfare i flere regioner i Norge, blant annet Agder. Ute er det fortsatt tørt i vegetasjonen etter en lang periode med tørke og ifølge yr er det heller ikke meldt regn av stor betydning. Litt smårusk vil ikke minske sjansene for skogbrann i tørre områder.

Overbrannmester i kristiansandregionen, Johnny Flæte forteller at brannvesenet i Agder har hatt mye å gjøre i vår med flere småtilfeller av skogbrann. - Langs kysten har det vært mindre krattbranner, men den største og mest truende befant seg i Birkenes 8. April hvor et område på mellom fem til ti mål ble utsatt for skogbrann. Dette tilfellet var et bål som gikk ut av kontroll på et område som så ut til å være et trygt sted å fyre opp på.

Meteorologisk institutt beregner skogbrannfare for rundt 100 steder over hele landet via en tabell. Pass særlig på dersom det er varslet stor eller meget stor skogbrannfare som via tabellen er 40 og over.

[img161437_2RM]

Flere steder i Agder ligger indeksen over 40 og det varsles dermed for stor skogbrannfare. I Gjerstad er indeksen meldt så høy som 60 for 9.mai.

I sesongen fra april til september blir skogbrannfaren spesielt overvåket, men også ellers i året dersom det oppstår stor fare for skogbrann.

[img161437_3RF]

 

Fra 15. april til 15. september er bålbrenning «i og i nærheten av utmark» forbudt. Det samme er grilling på svaberg da det oppstår stygge sår. Men det kan godt være tørt lenge før og lenge etter disse datoene. Og er det veldig tørt, kan brannvesenet innføre ekstra begrensninger og gjøre ulike tiltak for å bedre sikkerheten.

Johnny Flæte´s beste tips til bålsikkerhet


  • Det er ikke lov å bruke åpen ild hvis det ikke er åpenbart at det ikke kan begynne å brenne. Det er trygt å tenne en engangsgrill på svalbar så lenge du kan sikre at det ikke sprer seg. Vær ekstra forsiktig på områder innenfor kysten, ettersom at det er stor brannfare i lyng, skog og kratt.

  • Mitt beste tips er å bruke hodet og vær aktsom. Følg med på vær og vind og tenk at her kan det bli brann. Per dags dato er det ikke tillatt å tenne bål og ild i skog og mark.

  • Mistenker du skogbrann bør du melde fra så fort som mulig til sentralen ved å ringe 110, og prøve å gi en best mulig stedsangivelse om hvor det brenner. Om brannen ikke er truende og du tror du kan gjøre noe selv, så er det beste å prøve å slå flammene ned. Men om du trues, vent på brannvesenet. Det er viktig å huske på egen sikkerhet.

På Sankthans Aften er det jo tradisjon for båltenning, hva er reglene for enkeltpersoner her?

Det er fortsatt bålforbud, men akseptabelt om det er forsvarlig. Er man usikker bør man la være å brenne bål. Det er viktig å bare brenne rent treverk og ikke avfall. Selv om det er tradisjon, er man ikke fritatt for ansvar og man må sikre at det ikke kan spre seg. Det kan være lurt å ha vannslanger eller vann tilgjengelig om man skal tenne stort bål.