Sørnett

Sørlandsvisa feirer 100 år med "To i båden"

Duket for premiere på "To i båden". Foto: Nora Kleppe Brennhagen

Duket for premiere på "To i båden". Foto: Nora Kleppe Brennhagen

14. Februar presenterer Kilden teater «To i båden- sørlandsvisa 100 år». En markering av 100- årsjubilanten sørlandsvisa. Den musikalske trioen Ann Ingrid Fuglestveit, Lars Emil Nielsen og Svein- Helge Vikse vil presentere dette rike materialet i en nostalgisk og humoristisk forestilling.

Publisert:

Ann Ingrid Fuglestveit forteller at sørlandsvisa ble til i 1920 på Dvergsøya, der Johan Halvorsen satt og tonesatte Wilhelm Krag sine dikt. Det hele begynner med "Dansen på Uvår", som vi også har med i forestillingen vår, forteller hun.

Kritikk av sørlandsvisa

Sørlandsvisa fikk mye kritikk i sin tid. Til tross for mye kritikk, fyller den altså 100 år i 2020.

- Det var en debatt som pågikk, der noen mente at sørlandsvisa var klisjefylt og fremstilte stereotypien av Sørlandet. Det var mye vakkert som kom ut av dette. De fineste sørlandsvisene vi har ble komponert akkurat da, ved at det ble en prosess rundt det, sier Lars Emil Nielsen, som har den mannlige hovedrollen i forestillingen.

 Godt samarbeid

Anne Ma Usterud og Jan Erik Usterud, to folkekjære veteraner og eksperter på sørlandsvisa, veileder skuespillerne både tekstlig og musikalsk når sørlandsvisene overleveres fra en gererasjon til den neste.

- Det er jo veldig gøy, fordi vi har sunget noen viser opp gjennom og kjenner til dem. Samtidig som det er mange som ikke kjenner til sørlandsvisene. Ved at vi har samarbeidet med Jan Erik og Anne Ma, har vi blitt bevisst på historien om sørlandsvisa, og det er veldig gøy å lære mer om, sier Fuglestveit.

Gått etter planen

Produsent ved Kilden Teater og Konserthus, Anita Sædberg, forteller at prosessen har gått etter planen.

-Vi har rutinerte folk med oss, både på og rundt scenen. Det er alltid spennende når vi ikke har et ferdig manus. Når vi begynner vet vi ikke helt hvor vi skal, men vi finner jo ut underveis, sier hun til Sørnett.

Lang prosess

Skuespillerne hadde ikke et klart manus å forholde seg til fra starten av. Ingenting var laget på forhånd.

-All ting tar tid på et hus sånn som dette. Sammen med Anne Ma Usterud og Jan Erik Usterud måtte vi plukke ut visene som skulle brukes og skrive manus, og alt som skal sies imellom. Det er en annen måte å jobbe på, men veldig spennende. Man blir veldig delaktig, sier Fuglestveit.

Premiere på Valentinsdagen

Premieren er førstkommende fredag, på selveste valentinsdagen.

-Det blir fint. Vi spiller helt frem til slutten av april, så det blir mange muligheter til å komme å få en forsmak av sommer og Sørlandet, sier Sædberg.