Sørnett

Kristoffer Tønnessen fra Grimstad klar for cupfinale

– Tror ikke det har gått helt opp for meg

Kristoffer Tønnessen på Åråsen-gresset etter en av de siste treningsøktene før cupfinalen.
 Foto: Mikael Kinnestad

Kristoffer Tønnessen på Åråsen-gresset etter en av de siste treningsøktene før cupfinalen. Foto: Mikael Kinnestad

Lørdag 20. mai er det duket for cupfinale mellom Lillestrøm Sportsklubb og Sportsklubben Brann på Ullevål. En av de som får muligheten til å vinne noe av det gjeveste man kan vinne i norsk fotball er Grimstadgutten Kristoffer Tønnessen.

Publisert:

Sist oppdatert: 20.05.2023 kl 22:25

- Jeg tror ikke det kommer til å gå opp for meg før etter kampen. Nå begynner man å forberede seg på de vanlige tingene som man gjør inn mot kamp, så foreløpig er det kun arbeidsoppgaver i hodet egentlig, sier den kommende cupfinalisten.

Tønnessen kom til Lillestrøm i vinter etter å ha spilt hele sin karriere på Sørlandet i Jerv og nå sist i Start. I sesonginnledningen har han spilt stort sett alt av kamper med unntak av noen grunnet skade.

- Det er klar jeg har kommet til en ganske mye større klubb og ganske mye bedre klubb på de fleste områdene enn det jeg er vant til. Det har vært lærerikt og en veldig fin start i Lillestrøm.

En positiv utvikling

Veien til cupfinalen har vært lang og det er flere personer som har bidratt underveis, en av disse er tidligere landslagsspiller Arve Seland. Arve Seland var treneren til Kristoffer Tønnessen i ung alder og han visste tidlig at han kunne bli god.

- Han var alltid den som sto igjen og spurte om han kunne låne ballnett når treningen var slutt. At han skulle bli god skjønte jeg ganske tidlig, han sto igjen etter treninger og han trente skadeforebyggende allerede når han var 11 år gamel. Det at han nå har mulighet til å spille cupfinale er utrolig gøy.

Selv om Tønnessen nå er en etablert spiller på toppnivå, var ting i ung alder Seland måtte jobbe med å få rettet opp i. På spørsmålet om hvordan han ville beskrive menneske Kristoffer Tønnessen svarte han «stor endring»

- Han var en suttrekopp, han la seg ofte ned og hadde vondt. Da sa jeg at hvis du vil bli god så kan du ikke legge deg ned sånn. Jeg sa til han at for hver gang du legger deg ned nå så får du ikke frispark. Dette klarte jo han å ta tak i å bli en veldig god fotballspiller.

Fra tidlig alder begynte Tønnessen og finne sin egen vei til toppen.

- Jeg skjønte etter hvert at jeg likte å trene mere enn andre og at jeg ofret mer. Jeg fant tidlig en interesse av å gjøre egen research om fysisk trening og egentrening. Det var gøy å høre historier fra Arve Seland selv om da han leide en gymsal for å trene, for da ville jeg gjøre det samme. Det var gøy å finne måter man kunne utvikle seg på og strekke strikken så langt så mulig.

Historisk kamp

Lørdagens cupfinale er en mulighet til å skrive seg inn i historiebøkene for alltid. Selve kampen omtales som en av de største finalene på mange år, med to klubber som historisk sett har vært helt i toppen av norsk fotball.

- Det blir nok en opplevelse jeg aldri kommer til å glemme å spille på et fullsatt Ullevål. Det er litt ekstra nerve inn mot denne kampen, men det skal det også være før sånne anledninger, sier Tønnessen og legger til.

- Det er vanskelig å forutsi sånne kamper, de lever litt sitt eget liv. Det kommer til å være to lag som vil veldig mye og som sikkert kommer til å være opptatt av de defensive før man tørr og ofre for mye framover på banen. Så tror jeg det kommer til å være veldig små marginer på hvem som vinner kampen, det som regel sånn i fotball mellom to gode lag.

Nyheter Vis flere

Kampen mot marin forsøpling

Kampen mot marin forsøpling

Forskere bak ny studie beregner 170 billioner plastpartikler ut i verdenshavene. I Norge slippes det 19 000 tonn med mikroplast ut fra norske kilder på land hvert år. Med mikroplast som en global forurensning finnes det heldigvis flere som kjemper mot marin forsøpling i Norge.

Kristiansands unge sier deres meninger
Er gresset grønnere i Kristiansand?
Oppstart av IK Start kvinner har hjulpet på interessen for kvinnefotball i Kristiansand