Sørnett

Vanskelig å finne en løsning.
-Skaper problemer for de mindre lagene

Mathias Fredriksen i aksjon mot Ørn-Horten.
 Foto: Privat

Mathias Fredriksen i aksjon mot Ørn-Horten. Foto: Privat

Denne sesongen har det vært et ekstra søkelys på andrelagene som spiller i lavere divisjoner i fotballen. Fløy-Flekkerøy har fått kjenne ekstra på dette.

Publisert:

Sist oppdatert: 23.05.2023 kl 12:40

I divisjoner som Post-Nord ligaen har det vært en ekstra debatt blant andrelagene til klubber som for eksempel Vålerenga og Start som er veldig varierende i hva slags lag de stiller med.
For Fløy-Flekkerøy har dette blitt kjent ekstra på, etter at de tapte 1-0 mot Vålerenga 2. Kun noen få uker senere sender Vålerenga 2 et lag til bortekamp mot Arendal, der den eldste er født i 2004 og de ender opp med å tape 11-0.

Ofte avgjørende og urettferdig
Mathias Fredriksen spiller på Fløy-Flekkerøy og har kjent på dette. Han forteller at man ofte sitter igjen med en følelse at det er urettferdig når man aldri vet hva andrelagene stiller med. -Den nåværende ordningen har vært sånn i mange år nå, så det har blitt «normalen».

Mathias Fredriksen er frustrert over dagens løsning for andrelagene.
 Foto: Privat

Mathias Fredriksen er frustrert over dagens løsning for andrelagene. Foto: Privat

Det er jo en litt dårlig løsning og ganske problematisk når påvirkningen de lagene har er så stor. I verste fall ender andrelagene opp med å nærmest «bestemme» hvem som rykker opp og hvem som rykker ned, sier Fredriksen.

Han har tidligere spilt i større klubber som Odd og Mjøndalen, og kan fortelle at disse klubbene ser på det som en stor verdi med andrelagene så høyt oppe og at det blir en god arena mot voksne mannfolk.

På spørsmål om hva som bør gjøres med dette problemet, sire han at man kan jo se på det som urettferdig når noen lag kan velge blant så forskjellige spillere. Det bør nok være en egen liga for andrelagene.

Mye av troppene til andrelagene kommer også an på hvilket kampprogram førstelaget har. Nå er det allerede grenser for hvor mange over 23 som kan brukes, men det er fortsatt veldig mange med god kvalitet som er under 23.

-Det kunne vært en ide som de andre klubbene å ta ut en tropp, men dersom man innskrenker reglene for mye kan det også by på problemer. Man vil at unge spillere skal lykkes, men vil ikke låse yngre til lag. Samtidig vil store påvirkninger fra de største klubbene og blir litt urettferdig for resten av legene som kjemper, sier Fredriksen.

Ingen planer om noen endring
Leder i Agder fotballkrets Turid Storhaug kan fortelle at temaet om andrelagene har blitt tatt opp flere ganger, men de har endt opp med å vurdere dagens ordning som den beste løsningen. -Det kommer nok alltid til å være debatt om hva som bør gjøres med andrelagene, men vi har vurdert det som at de som spiller på andrelag har best nytte av motstanden de får i de «vanlige» divisjonene, kontra å skulle ta andrelagene i egne divisjoner, sier Storhaug.

Hun forteller videre at grunnlaget for denne vurderingen er at de fleste som spiller på andrelagene er unge spillere som ofte er for gode for sine aldersbestemte lag, og da brukes det som en rekruteringsarena for A-lagene.
Hun forteller videre at det har vært lite indikasjoner på at det vil bli gjort en ny vurdering på dette nå, og de tidligere vurderingene blir nok stående i nærmeste fremtid.