Sørnett

Start vil tape over 12 millioner på nedrykk

Start kan tape store inntekter på et eventuelt nedrykk FOTO: ikstart.no

Start kan tape store inntekter på et eventuelt nedrykk FOTO: ikstart.no

Sørnett har gjort beregninger på klubbens tre viktigste inntektskilder som viser at klubben vil tape minst tolv millioner på et eventuelt nedrykk. Klubbdirektør Sveinung Hovstad mener beregningene er nøkterne.

Publisert:

Da Start rykket ned fra Tippeligaen i 2007  forsvant det 17 millioner fra klubbens inntekter. Også neste år kan inntektsfrafallet bli merkbart. Beregninger Sørnett har gjort viser at Start kan miste minst 12 millioner i inntekter på de tre postene medieinntekter, sponsing og billettinntekter. Det tror administrerende direktør i Start, Sveinung Hovstad, er en nøktern beregning. - De beregninger vi selv har gjort sier at vi vil tape mer enn det. Det er en nøktern vurdering og vår første reaksjon på tallene er at vi iallefall ikke kommer til å tape mer, sier Hovstad.

- Men akkurat nå konsenterer vi oss om å overleve i Tippeligaen, legger han til.

Tapte medieinntekter

I følge Boye Skistad ved NTF ligger forskjellen på medieinntektene for et bunnlag i Tippeligaen og et topplag i Adeccoligaen på omtrent 1-1,5 millioner. Det er forskjellige faktorer som spiller inn for hva en klubb vil motta i medieinntekter. 50% deles likt på alle lagene, mens 25% baserer på tabellplassering og 25% for TV-tid. I tillegg deles det ut en pott for den digitale satsningen, samt satsningen på spillerutviklingen.

- I Adeccoligaen vil man maks tjene rundt 4 millioner, mens i Tippeligaen vil man tjene minst 5-5,5 millioner, forteller Skistad

Et nedrykk vil dermed medføre et inntektsfall på minst 1 million kroner for Start, men dersom prestasjonene uteblir kan det blir enda større. Økonomiansvarlig Kåre Aspen i Hønefos fotballklubb forteller til Sørnett at klubben budsjetterer med et tap på cirka 2,5 millioner i medieinntekter etter nedrykket i fjor.

Sponsorinntekter

Hønefoss som hadde budsjetterte med et inntektsbortfall på cirka 12 millioner kroner opplevde også betydelig nedgang på sponsorinntektene. - Vi har budsjettert med at vi vil tjene omtrent 5 millioner mindre på sponsorinntekter i år enn i fjor, forteller økonomisjef Kåre Aspen.

Start i år budsjettert med 30 millioner i sponsorinntekter.

Billettinntekter

Tall fra VG og Altomfotballs nettsider viser at lag som rykker ned i snitt har en tilskuersvikt på rundt 25%. For Start kan dette medføre en inntektssvikt på rundt 5,5 millioner med utgangspunkt i dagens tilskuerssnitt og en snittpris på 200 kr.

Totalt kan inntektssvikten ende på minst 12 millioner kroner. Dette utgjør 20% av årets budsjett på 60 millioner.