Sørnett

Sterkt preget av dødsfallet

Flagget hang på halv stang ved Xstrata nikkelfabrikk i Kristiansand i dag. Foto: Bjørn M. Thorvik

Flagget hang på halv stang ved Xstrata nikkelfabrikk i Kristiansand i dag. Foto: Bjørn M. Thorvik

- Våre tanker går til de pårørende, forteller administrerende direktør, Øyvind Stenstad.

Publisert:

Kristiansand: Administrerende direktør Øyvind Stenstad var sterkt preget da et samlet pressekorps møtte opp til pressekonferanse på Xstrata Nickel tidligere i dag. Nyheten som ingen ville skulle komme, hadde dessverre kommet. 18-åringen som ble alvorlig skadet i eksplosjonen på fabrikken i går ble meldt omkommet. 

- Alle her på fabrikken er fryktelig preget av nyheten som kom i dag. Våre tanker går selvsagt til de pårørende, forteller Stenstad.

Må gi hverandre støtte
Den administrerende direktøren fortalte at de hadde hatt en debrifing med de ansatte på anlegget. Han fortalte også at alle ansatte har fått tilbud om å snakke med helsepersonell.

- Alle ansatte er selvsagt sterkt preget av situasjonen og det blir viktig å gi hverandre støtte og ta vare på hverandre, fortalte Stenstad.

Grunnen til eksplosjonen ikke fastslått
Stenstad fortalte videre at det er full stopp på produksjon der ulykken forekom, men at driften ellers går normalt. Grunnen til det er ifølge Stenstad at det ikke vil være forsvarlig å stanse produksjonen totalt ettersom dette er svært manuelt krevende.

Hva som er grunnen til eksplosjonen er ennå ikke fastslått.

[img32350_2RM]

- Det har mest sannsynlig skjedd noe med oksygentilførselen på en enhet der det drives med kobberproduksjon. Vi har noen hypoteser, men vi har kontaktet eksperter fra Kristian Mikkelsens Institutt som vil komme og finne ut eksakt hva som har skjedd, sa Stenstad til de fremmøtte.

Mer ustabilt
Hovedtillitsvalgt, Harald Hageland, støtter ledelsens avgjøre om å fortsette produksjonen som normalt.

- Jeg kan ikke se noe annet alternativ. Å drive med redusert kapasitet utgjør en større risiko ettersom anlegget blir mer ustabilt. Å produsere som normalt er det eneste riktige, sier Hageland.

Han forteller at han nå vil gjøre sitt beste for å være der for de andre ansatte.

- Min hovedoppgave nå er å være der for de andre og støtte de som trenger det. Jeg har ingenting med granskningen å gjøre. Det er det hovedverneombudet som tar seg av, sier han før han fortsetter:

- Selv om alle selvfølgelig er veldig berørte og stemningen er tung så er alle innstilte på å jobbe videre. Det er noe som bare ligger i hodet.

Området hvor ulykken skjedde var en del av kobberprodusjonen på Xstrata. Ifølge Øyvind Stenstad er derfor ikke nikkelproduksjonen rammet. Han forsikrer også om at anlegget ikke utgjør noen risiko for omgivelsene.

- Vi har kvittet oss med de elementene som kunne utgjøre en risiko for området rundt fabrikken. Vi har blant annet sluttet å benytte flytende klor, forteller Stensland.