Sørnett

Støtter regjeringens pensjonsarbeid

Harald Norman, generalsekretær i Pensjonistforbundet, støtter regjeringens arbeid for å fjerne de bedriftsfastsatte avgangsgrensene. FOTO: Pensjonistforbundet

Harald Norman, generalsekretær i Pensjonistforbundet, støtter regjeringens arbeid for å fjerne de bedriftsfastsatte avgangsgrensene. FOTO: Pensjonistforbundet

Regjeringen ønsker å endre regelverket for bedriftsfastsatte avgangsgrenser, som gjør at mange må pensjonere seg før fylte 70år.

Publisert:

- 70 år som er arbeidsmiljølovens hovedregel er en passende avgangsalder. Å ha en bedriftsintern aldersgrense på 67 år er en uting, dette fordi ikke alle får opparbeidet seg full pensjon hvis man ikke har vært lenge nok i arbeid, sier Harald Norman, generalsekretær i Kristiansand Pensjonistforbund.

Norman trekker også inn særaldersgrenser som et punkt, for eksempel politi som plikter å slutte i en alder av 57 år.

- Dette er fullstendig galskap. Dette er arbeidskraft vi har bruk for, sier han.

[img71848_2RM]

En menneskerett
Elna Skjebstad skal pensjonere seg i 2013 i en alder av 63 år, etter å ha jobbet i samme yrke i over 40 år.

- Det bør være valgfritt, folk bør få jobbe så lenge de vil, så lenge helsa og arbeidsinnsatsen er intakt, sier hun.

Skjebstads yrke som finansrådgiver er et krevende yrke, og hun har lenge forberedt seg mentalt på å gå ut av arbeidslivet.

- For å ha folk i jobb så lenge som mulig bør ting tilrettelegges. For eksempel med lengre ferie og flere fridager.

Teknologien er en utfordring

Per Børre Strømstad skal også pensjonere seg i 2013 i en alder av 63 år, og har også jobbet i samme yrke i over 40 år.

[img71848_3RS]

- Teknologien som nå styrer veldig mye av hverdagen blir bare større og større, og dette er en utfordring for enkeltpersoner fra 60 års alderen og oppover, sier Strømstad.

Han sitter mesteparten av arbeidsdagen på pc, og når han da kommer hjem fra jobb er han trøtt og kunne overhode ikke tenke seg å bruke mer tid på pc.

- Jeg ønsker å få ned alderspensjonen til 60 år. Jeg ønsker å gå av med pensjon tidligere enn avgangsgrensen fordi jeg vil gjøre noe annet, ha mer fritid mens jeg enda er frisk og oppegående, sier han.

Selv om Elna og Per er uenige i avgangsgrensen for pensjon, mener de begge at det er viktig å begynne å spare til sin egen pensjon i ung alder.

Pensjonsreformen i tiden fremover  gjør at mange vil ønske å stå i jobb utover 67 år.