Sørnett

Synshemmedes pårørende i fokus

SAMMENSVEISET EKTEPAR: Anne Turid og Per Skarpteig er glad for at det blir arrangert pårørendekurs. Foto: Vibeke Høili Johansen.

SAMMENSVEISET EKTEPAR: Anne Turid og Per Skarpteig er glad for at det blir arrangert pårørendekurs. Foto: Vibeke Høili Johansen.

Per Skarpteig trives på kurs for pårørende sammen med sin synshemmede kone. Til nå har det kun vært i Arendal. Vest-Agder jobber nå for å få dette tilbudet også til Kristiansand.

Publisert:

- Når vi mottar rapporten fra pårørendekurset som de har hatt i Aust agder, skal vi samarbeide med dem og se på hva som gikk bra og hva som ikke fungerte. I løpet av høst- eller vår parten i 2012 skal vi gi våre medlemmer det samme tilbudet, sier fylkessekretær i Vest- agders blindeforbund, Gerd Jacobsen.

Sørnett tok en telefon til Ekstra stiftelsen. Der informerte de om at frivillige organisasjoner som blant annet Blindeforbundet, kan søke om penger en gang i året. 23. november går søknadsfristen for i år ut, og da ser man hvem som får penger til kurs for neste år.

Sammen om det meste


Ekteparet Anne Turid Skarpteig og Per Skarpteig deltar på kurs for pårørende i Aust- agder lørdag 15. oktober.
-
Det at hun trenger meg gir meg en følelse av at jeg er til nytte. Dette kurset er lærerikt og fint. Vi har det veldig bra og er sammen om det meste. Det gjelder også slike kurs, sier Per Skarpteig (58).

Anne Turid Skarpteig forteller at det å være selvstendig betyr veldig mye, når man er svaksynt. Det er tungt å være avhengig av andre, og det å finne gode praktiske løsninger har veldig mye å si for selvfølelse og selvrespekt.

En glad mor og ektefelle


-
Min motivasjon er at jeg vil være en glad mamma og ektefelle, sier hun.

Hun sier at man ikke kan forvente at barna skal forstå. Da hun gradvis mistet synet måtte hun omstille seg og prøve å finne praktiske løsninger. Hun forventer ikke at barna holder det ryddig til alle døgnets tider.

- Så lenge de kan sette bestikket på benken, lukke skapdører og legge sko og klær inn til veggen, er jeg fornøyd, sier hun.

Skarpteig forteller at den hvite stokken var et sårt tema for de nærmeste den første tiden.

Enkle hverdagstips
Hun har fire barn sammen med sin ektemann.Kvinnen holder foredrag på Clarion Hotel Tyholmen Arendal om sine erfaringer denne helgen. Hun lærer bort ulike løsninger til matlaging, oppbevaring av mat og hvordan en kan holde orden i huset.

[img46829_2RM]

- Det er lett for familien min å følge mine systemer, og det blir et problem mindre for meg, sier hun.

Rita Vindholmen ble blind etter en trafikkulykke. Hun forteller hva som hjalp henne til å mestre hverdagen igjen. Hun legger mest vekt på elektriske dupeditter, og hvordan man kan utnytte dagens teknologi som hjelp. Arnulf Pedersen demonstrerer en vekt med lyd.

Godt å møte likesinnede


Ann Kristin Myrdal (24) er på kurs sammen med moren sin Astrid Myrdal (53.) De er på kurs for å treffe andre og utveksle erfaringer.

[img46829_3RM]

- Når man kommer hit skjønner man at man ikke er alene, og det er bra at pårørende kan være med, sier den unge jenta.

Moren til Ann Kristin forteller hvor godt det er å høre at det er normalt å ha mange ulike tanker rundt synshemmingen.

-  Av og til føler jeg at jeg ikke gjør nok som mor. Da er det godt å møte mødre til andre synshemmede som jeg kan prate med, sier hun.

De pårørende blir glemt


Kjell Moan (49) er prosjektleder for pårørendekurset. Han forteller at det alltid er den synshemmede som er i fokus. Nettverket rundt blir glemt.

- Hvis en bil går i stykker, har man et problem. Men hvis man gjør noe med årsaken, så løser det seg. Jeg tror det er slik for synshemmede og deres pårørende også. Det er viktig å ha en god dialog mellom seg, for å finne tilpasninger og riktige løsninger.

Han tror det kan være mye usagt i et parforhold.CIMG0490 (3)

- Kanskje tør en si ting til en i samme situasjon. Slik kan alle bli hørt, sier han.

Christian Jensen (25) er kontorsektretær og prosjektmedarbeider. Han forteller at man kan lære av hverandre, slik at den synshemmede og de pårørende får til et godt samarbeid.

- Jeg kan bidra med min erfaring som synshemmet, og hjelpemidler som tema gir økt forståelse for deCIMG0525 (2) mulighetene som finnes, sier han.