Sørnett

- Ta kontroll over det du kan kontrollere

ROLIG: Ingvard Vilhelmsen var rolig og klar for å fortelle folk om holdningsendringer. (FOTO: Bjørn Kristian Nyland)

ROLIG: Ingvard Vilhelmsen var rolig og klar for å fortelle folk om holdningsendringer. (FOTO: Bjørn Kristian Nyland)

Lege og Professor Ingvard Vilhelmsen var på besøk i Kristiansand mandag kveld for å holde foredrag om hvordan man kan bli sjef over sitt eget liv.

Publisert:

- Det er ikke noe annet enn å tenke seg om, forteller Vilhelmsen om hvordan man selv skal ta kontroll. Han fortsetter med å fortelle at mange bekymrer seg litt for mye om det de ikke kan gjøre noe med, og at det er det han vil gjøre publikum oppmerksomme på, at de har et valg. Du er ikke dømt til dette.

Ingvard Vilhelmsen er lege og professor i indremedisin ved Universitetet i Bergen og er spesialist innen fordøyelsessykdommer. For 20 år siden startet han opp en hypokonderklinikk og han har gitt ut flere bøker som omhandler temaer innen kognitiv terapi. Boken hans “Sjef i eget liv” danner bakteppet for foredragene han nå holder og det er en stor interesse for folks holdninger som er grunnlaget for alt dette.

- Jeg tror folk bruker veldig mye tid på ting som vi ikke får noe igjen for. Mange prøver å ha kontroll i livet, det er greit det, men vi må holde oss til kontrollerbare ting. Noen er opptatt av hva folk synes om de, det store problemet med det er at vi aldri får vite hva folk synes om oss, forteller Vilhelmsen om foredraget.

Vilhelmsen fortsetter med å fortelle at alle ting vi ikke kan kontrollere, som død, hva folk synes om oss eller bekymring for hva barna holder på med kan vi legge pent til side. Så kan vi konsentrere oss om det vi kan gjøre noe med, egne holdninger og handlinger.

- Det er viktig å velge holdninger som ikke er selvsaboterende. Men det er noe man må bestemme selv, man trenger ikke være sjef over eget liv. Man kan la andre sjefe og gjøre som man tror andre forventer av oss, men det er ikke så lurt, forteller Wilhelmsen.

Om hypokondri forteller Vilhemsen at helseangst det har folk alltid hatt, det har aldri vært populært å dø, det passer aldri.

- Det eneste nye de siste 15-20 årene, er at folk kan få mer informasjon og da får de idèer om sykdommer de aldri hadde hørt om før, nå kan de google og bli enda reddere enn det de tidligere var, sier Vilhelmsen.

[img134040_2LM]

Det var en fullstappet sal på Kristiansand Kino da Vilhelmsen gikk på scenen og på forhånd hadde alle billettene blitt revet vekk. Publikum lo med når Vilhelmsen brukte egne erfaringer for å fortelle hvordan holdningene våre til ting kan hjelpe oss å nå målene våre.

[img134040_3RM]

- Jeg skal i alle fall bli mer sjef over det å prøve å ha det gøy inntil noe skjer. Å være frisk til det motsatte inntreffer blir viktig for meg fremover, så jeg synes det var et bra foredrag, forteller Unni Boklund (61) om kveldens foredrag.

[img134040_4RM]

Mats Olsen (43) hadde tatt turen ned etter at en kamerat introduserte han for arrangementet.

- Jeg kunne kjenne meg igjen i veldig mye selv også, og han hadde en formidlingsevne som ga meg mye, forteller Olsen om Vilhelmsen og foredraget. Jeg fikk litt å tenke på, rett og slett, avslutter han.