Sørnett

Ta med barna i begravelsen

GRAVFERDSKONSULENT: Reidun Borøy (foto: Jølstad begravelsesbyrå)

GRAVFERDSKONSULENT: Reidun Borøy (foto: Jølstad begravelsesbyrå)

"Folk spør oss ofte om de bør ta med barna i begravelsen. Det anbefaler vi å gjøre, det spiller ingen rolle alder." Sier Reidun Borøy

Publisert:

Når noen dør, er det vanskelig å vite hvordan man skal forholde seg til det. Det kan være vanskelig å vite hvordan man skal forholde seg til andre og spesielt vanskelig overfor barn. Per Hemstrøm og Reidun Borøy anbefaler å være åpne med barna og ta de med i begravelser.

-Jeg tenker at som barn og ungdom, at man ofte fantaserer om det man ikke vet. Det kan gjøre vondt verre. Sannheten trenger ikke alltid være verre enn fantasien. Fortell om hva som skal skje og hva vi gjør, man trenger ikke legge ut i det store og det brede, men fortelle litt. Barn tar det ofte veldig bra, forteller Per Hemstrøm.

For å få mer åpenhet rundt døden, må man også tørre å snakke med barna om den. Per har selv erfart å bli "skånet"

for døden.

-Jeg husker at jeg slapp å få være med i begravelsen til besteforeldrene mine, og savner det den dag i dag, og skulle ønske jeg fikk være med den gangen. Jeg har aldri fått sagt ha det til dem.

Reidun Borøy og Per Hemstrøm forteller at de kan forstå at foreldre velger å ikke la barna få være med i begravelser for barnets beste, men at det kan virke imot sin mening. Da mormoren til Per gikk bort noen år senere insisterte han på å være med under begravelsesseremonien tiltross for at

[img159850_2RS]

han ble advart mot hvor trist det kunne komme til og bli.

- Jeg husker at jeg sa til foreldrene mine at de hadde tatt helt feil og at det var det fineste jeg har vært med på. Det var jo trist og jeg var lei meg og savnet mormor, men det var det fineste jeg hadde opplevd og fått tatt avskjed med mormor på en så fin måte, forteller Per Hemstrøm.

 

Barn i 3 års alderen kan helt fint være med

- Det er ingen regel for hvor gammelt et barn må være for å få bli med i begravelser. Foreldre må ta en beslutning på dette selv, men det er ingenting som tilsier at små barn ikke bør være med i en begravelse så lenge foreldrene har overskudd til å ta hånd om dem og gi dem oppmerksomhet når de trenger det
, sier psykologspesialist ved Follo BUP, Akershus Universitetsykehus, Belinda Ekornås i en artikkel fra klikk.no om begravelser og barn.

Hun tror i mange tilfeller det er godt for barn å faktisk få se og delta i en begravelse de har hørt mye snakk om.

- Barn får med seg mye av det som det snakkes om i forhold til organiseringen som skjer etter et dødsfall og i forbindelse med en begravelse. Ut fra det de hører, vil de prøve å danne seg et bilde av det som har skjedd og som skal skje i begravelsen, sier hun.

Tilpass informasjonen

- Det viktigste rådet jeg kan gi i forhold til det å snakke om dødsfall eller andre følsomme tema, er at foreldre er lydhøre og følger barnet. Da kan informasjonen som blir gitt tilpasses det barnet er opptatt av og har muligheten til å forstå, sier psykologspesialisten.

Kilder:

Per Hemstrøm, gravferdskonsulent, Jølstadbegravelsesbyrå
Reidun Borøy  gravferdskonsulent, Jølstadbegravelsesbyrå
http://www.klikk.no/foreldre/article927345.ece