Sørnett

- Tillatt, men moralsk forkastelig!

Gleder seg: Mira Svartnes Thorsen er fornøyd med denne månedens debattdeltakere (Foto: Nina Eilertsen)

Gleder seg: Mira Svartnes Thorsen er fornøyd med denne månedens debattdeltakere (Foto: Nina Eilertsen)

Økonomisk kriminalitet er tema for torsdagens Ordskifte på Haandverkeren. Redaksjonen sparer ikke på kruttet når de understreker viktigheten av en diskusjon rundt temaet.

Publisert:

Ordskiftegründer Mira Svartnes Thorsen, og redaksjonsmedarbeider Kristian Landmark, mener det er på høy tid at økonomisk kriminalitet blir tatt mer på alvor.

- Man kan spørre seg hva som har skjedd med moralen i næringslivet. Var den mer tilstede før finanskrisen? spør Landmark.

Gråsoner

Svartnes Thorsen nikker, og forteller med gnistrende engasjement hva hun synes om den stadig økende kriminaliteten i næringslivet.

- Gråsonene og smutthullene gjør at bedrifter kan drive på tillatt vis, men det er likevel etisk forkastelig. Etter den eksplosive perioden som var i årene før finanskrisen, har moralen blitt slettere og slettere.

 

Variert panel[faktaboks]Plakatene som skal spres i byen, er rykende ferske. Duoen er fornøyd med både dem og debattpanelet. Det består av advokat Kari Breirem, journalist Tarjei Leer-Salvesen og Roger Schjerva - statssekretær i Finansdepartementet. De er ikke valgt tilfeldig. Det skal diskuteres hva økonomisk kriminalitet egentlig er, om det stemmer at media avdekker langt flere saker enn rettsvesenet, og hvordan vernet fungerer for varslere i slike saker.

- Kari Breirem har selv vært i situasjonen der hun har varslet om økonomisk kriminalitet, og fått kjenne på konsekvensene av det, sier Svartnes Thorsen, og peker på navnet hennes på plakaten.

Breirem ble kjent som varsler i den såkalte Tønne-saken da hun i rollen som direktør i BA-HR nektet å underskrive en utbetaling på 1,5 millioner kroner til den tidligere helseministeren Tore Tønne. Hun mistet jobben som følge av varslingen.

- Tarjei Leer-Salvesen er jo kjent for å være en av landsdelens beste gravejournalister. På landsbasis avdekkes det i stor grad flere slike saker av pressen enn av rettsvesenet, men ikke i Agder. Jeg er spent på hva Leer-Salvesen mener om dette, sier Svartnes Thorsen.

- Det må endring til

[img72417_2RS]

Landmark understreker viktigheten av statssekretærens deltakelse.- Det må etter min mening til en endring i regler og lovverk. Vi har sett etter andre Ordskifter, for eksempel etter temaet «Europa Brenner», at det faktisk kom opp på dagsorden, både politisk og i media.

Begge håper på et stort og engasjert publikum torsdag kveld.

- Kan hende sitter det en potensiell varsler i salen, avslutter Mira Svartnes Thorsen.