Sørnett

Tommelen ned for universitetsfusjon

Formannskapet stemte enstemmig nei til forslaget om sammenslåing mellom de to institusjonene. Foto: Jonas Borge Svendsen

Formannskapet stemte enstemmig nei til forslaget om sammenslåing mellom de to institusjonene. Foto: Jonas Borge Svendsen

Formannskapet i Kristiansand vil ikke at Universitetet i Agder skal slå seg sammen med Høgskolen i Telemark.

Publisert:

Siden 2010 har Høgskolen i Telemark og Universitetet i Agder drøftet sammenslåing. Argumentet er at disse institusjonene hver for seg er for små i nasjonal sammenheng. Derfor er det hevdet at en sammenslåing vil styrke forskingsmiljøet.

Kristiansand kommune skal uttale seg om fusjonsplanene. Da formanskapet onsdag drøftet saken, var det enstemmighet om at en sammenslåing ikke er til Universitets beste. Varaordfører Jørgen Kristiansansen (KrF) mener det beste utfallet er at UiA står alene.

- Vi mener at UiA er best tjent med å stå alene. De har 11 000 studenter i dag og er en stor utdanningsinstitusjon, sier Kristiansen.

Under møtet la han frem et forslag om at universitetet heller bør samarbeide med andre aktører i utlandet, som for eksempel Yale University i USA.

 

For stor spredning

[img111211_2RS]

Kristiansands-politikerne påpekte også at det er vanskelig å drive et universitet med seks studiesteder i tre fylker.

- Det er for lang avstand mellom skolene. Det er opp til 3,5 timer kjøring mellom studiestedene, sier Kristiansen.

Varaordføreren mener også at Høgskolen i Telemark ikke er på topp når det gjelder akademisk kvalitet.

 

Kvalitet viktig

Gruppeleder i Høyre, Hans Otto Lund, vil at UiA skal vokse. Han påpekte også behovet for faglig vekst.

- Kvaliteten er det viktigste, ikke størrelsen, sa Lund under onsdagens møte. Han mener også at den høye kvaliteten på UiA ikke vil bli styrket med en sammenslåing.

 

Skeptiske studenter

Rådgiver ved UiA, Eirik Dåstøl Langeland, sier til Sørnett at mange har vært skeptiske til sammenslåingen.

- De ansatte på UiA, studentene og formannskapet i Kristiansand har stemt imot, og jeg antar at det samme vil skje i bystyret. Universitetsstyret stemmer jo som de vil, men jeg tror det blir vanskelig og veldig kostbart å få igjennom en fusjon nå, sier Langeland.