Sørnett

Treningsentrene varsler om farlig trend blant unge

Publisert:

Sist oppdatert: 21.05.2024 kl 10:30


Bilde: Shutterstock, NTB

I en tid hvor sommerkroppen har blitt til en kulturell valuta og sosiale medier florerer av perfeksjon, er det ikke overraskende at mange unge føler seg presset til å oppnå det umulige idealet. For noen har jakten på drømmekroppen blitt en besettelse.

– Mange unge sammenligner seg i dag med hva de ser på sosiale medier, og her er ofte bildene både retusjerte og redigerte. Ungdommer i dag sammenligner seg rett og slett med idealer som ikke eksisterer, sier psykologistudent Vilde Halvorsen.

– Jeg føler meg presset til å se ut på en bestemt måte når sommeren nærmer seg, innrømmer Kaja Løvdal, en 22 år gammel student. – Det virker som om alle forventer at vi skal ha disse perfekte kroppene, og det er vanskelig å ikke føle seg utilstrekkelig når du sammenligner deg selv med hva du ser på sosiale medier.

Men det som en gang kunne ha vært en sunn streben etter en god livsstil, har for mange unge blitt forvrengt til et nådeløst kappløp mot det uoppnåelige. Treningssenteret har blitt et tempel dedikert til utskårne abs, og helsemessige fordeler har blitt overskygget av et ønske om å passe inn i et visst skjønnhetsideal. For noen går jakten på den "perfekte" kroppen så langt at de tyr til ekstreme midler. Bruken av steroider, tidligere forbeholdt kroppsbyggere og profesjonelle idrettsutøvere, har blitt stadig vanligere blant unge som desperat prøver å nå sine estetiske mål.

– For mange er ikke lenger helse det som står i hovedfokus når ungdommer drar på treningssenteret, men heller jakten etter det perfekte kroppsidealet, sier Vilde Halvorsen. – Det er mange som presser seg til det ytterste, og det har vært en fremvekst av både steroider og diabetesmedisiner som gjør at man går ned i vekt. Dessverre bringer denne praksisen også store helsemessige risikoer, og bivirkninger som kan følge med livet ut.

Joshua Lopez, personlig trener på Sats, påpeker at det har vært en økning, spesielt blant de som går på videregående skole, der flere eksperimenterer med steroider for å oppnå raskere resultater.

– Veldig få ungdommer trener for helsemessige årsaker. Det er også ofte lite fokus på kvaliteten på maten de spiser, men heller om å få i seg mest mulig kalorier på bulk og minst mulig på cut.

Treningskjeden SATS bekreftersteroidebruk problematikken, men forteller at de har flere tiltak for å forebygge dette. – På SATS kjører vi regelmessig testing hvis vi har mistanker om at noen bruker ulovlige substanser, sier Lopez.

Sommeren nærmer seg, og med den kommer både gleden og presset. Men kanskje er det på tide å redefinere hva som virkelig betyr noe. Kroppen vi har, helsen vi tar vare på, og gleden ved å nyte livet med de rundt oss. For til syvende og sist er det ikke speilbildet som skal gi oss verdi, men hvordan vi lever våre liv og hvordan vi tar vare på oss selv og hverandre.

– Selv om jeg har følt på presset, så tenker jeg det er viktig å finne en balanse. Jeg unner meg gjerne en is i sola, og jeg synes man skal nyte sommeren med akkurat den kroppen man har. Til syvende og sist er jo bare «bikini-kroppen» en kropp i bikini, og det har vi jo alle, ler Kaja.

Nøkkelord