Sørnett

Turteknologi - mobilitet

FOTO: Sindre Thoresen Lønnes.

FOTO: Sindre Thoresen Lønnes.

Ut-appen er lastet ned over 200.000 ganger. Teknologien får ofte skylden for å ha gjort folk til sofagriser. Nå ser det ut som om teknologien også kan bli redningen.

Publisert:

Turteknologi


- Vi håper at Ut-appen kan bli en dingz som blir så spennende at de som sitter hjemme i sofaen har lyst til å oppleve noe i umiddelbar nærhet av der de bor, sier Anders Sten Nessem, prosjektleder for UT.no i Den Norske Turforening.


Det er kommet flere apper på markedet som bidrar til at folk både trener og kommer seg ut på tur. En app som utmerker seg konseptuelt i det henseende er appen fra UT.no (for stoff om en annen turapp, geocaching,trykk her). DNT har i samarbeid med NRK laget Norges største turguide på mobil. Applikasjonen deler turer med brukere ved å vise ulike turalternativer som passer til plassen hvor mobilbrukeren befinner seg. Nå som påsken nærmer seg merker Sten Nessem at interessen for appen øker.


- Statistisk sett øker bruken fremover både på brukere som laster ned appen og brukere som benytter seg av UT.no til å planlegge påsketuren, forteller Sten Nessem.


 200.000 brukere


Bare siden november 2012 er det blitt lagt inn ca. 500 turforslag og appen viser nå cirka 2.300 unike turløyper. Og det blir brukt. Så langt er appen lastet ned av cirka 200.000 mobilbrukere, men folkene i DNT og NRK hviler ikke på laurbærene av den grunn.


 - UT.no kommer i ny drakt sommeren 2013. I denne versjonen kommer det en rekke nye funksjoner som gjør det lettere å søke, og en mer personalisert side. UTappen er under stadig utvikling og flere spennende ting kommer i tiden fremover mot sommeren.


 En av de nye funksjonene skal gjøre det mulig å «sjekke inn» med appen, forteller Sten Nessem.


- Kanskje kan man få en konkurranse i familien om flest mulig «sjekk inn» av turer og topper man har i nærheten?


 20 nærturer


 - Det jobbes veldig godt ute hos foreningene, samt at en rekke kommuner og andre innholdspartnere nå benytter seg av UT.no og Ut-appen. Vårt «20 nærturer prosjekt» hos kommunene har gitt resultater og engasjement for å få folk i kommunen ut på tur.


 For Sten Nessem er ideologien bak Ut-prosjektet klar:


 - Appen, med de nye funksjonene, skal være noe «alle har med seg» enten de er på jobbreise og har lyst på en tur, de sitter hjemme eller er på hytta. Det skal være en tur i nærheten av der du er. Det er målet. Vi ønsker selvfølgelig at flest mulig brukere laster denne ned og bruker den aktivt til turplanlegging og fristelser.

[img83644_2RM]

En av de som har benyttet seg av den er den Kristiansandbosatte studenten Lars E. Hagen(22).


 - Den er pålitelig. Du kan bruke karttjeneste, den fungerer veldig bra. Brukte den som GPS. Jeg fant til og med et skjermet sted på utappen som jeg ikke fant på Googlemaps.


 Han er også fornøyd med brukergrensesnittet og informasjonen:


 - Fantastisk database av forskjellige turisthytter, over hele landet, så det er en app som friluftselskere og ordinære turgåere trygt kan laste ned og bruke.


 I Appstore på Itunes har appen fått «4 (pluss) av seks stjerner» av sine brukere. En av dem er Markus Bjørkli Jansen, han er misfornøyd og gir appen karakter en:


«Det første som slo meg når jeg prøvde denne appen var at det ikke var et turforslag på en radius av 11 mil!(...)Så jeg håper i hvert fall at det kommer en oppdatering hvor det kan legges inn i egne turer.»


 Ansatt ved Eplehuset, Thomas Kilvær (21), mener også den kan bli bedre:


  - Har bare sett på litt turer. Den virket grei, men den har absolutt forbedringspotensiale, sier Kilvær.