Tips oss:
Tips
38 14 51 30
Kontakt
Demonstrasjon mot PKK i Istanbul, 22. oktober 2007. Foto: https://no.wikipedia.org/wiki/PKK
Man hører stadig om terroraksjoner og voldelige demonstrasjoner i Tyrkia. Men er det som kommer frem i norske medier en korrekt og god representasjon av landet?
Jonas Ulset
Publisert: 07.11.2017 kl 12:09
Et utrygt land?
Tyrkia er et land som har vært preget av en rekke terrorangrep og demonstrasjoner de siste årene. 15. juli 2016 var det også et kuppforsøk i landet som førte til enda flere opptøyer og sivile dødsfall. Til tross for dette så er ikke Tyrkia et så utrygt og terrorfylt land som det kan virke som for oss hjemme i Norge, forteller Nilas Johnsen, VGs midtøsten-korrespondent.
- Tyrkia er nok mer likt Europa enn det som kommer frem i dekningen til norske medier, og president Erdogans regjering har bredere støtte i folket enn det man nok får inntrykk av i Norge. Situasjonen er veldig kompleks, og det kan være krevende å dekke på en korrekt måte.
[img168705_2RS]
Han forteller videre at Tyrkia har fått mye dekning i Norge de siste årene, ettersom det har skjedd mye i landet, og fordi både VG, NRK og Aftenposten har korrespondenter der.
- Tyrkia får mer dekning enn resten av Midtøsten, og det skyldes at landet er et stort og viktig land, et NATO-land og har en pågående EU-søknad.
Johnsen har selv jobbet som korrespondent i Tyrkia fra februar 2016 til september 2017.
- Det er krevende og byråkratisk her, og man er underlagt en god del restriksjoner. Samtidig står man som utenlandsk korrespondent mye friere enn den lokale pressen, og myndighetene her er ikke så opptatt av hva som rapporteres hjem til et relativt sett lite land som Norge. Det er selvsagt viktig å være etterrettelig og mest mulig objektiv.
Vi spør om han har havnet i noen farlige situasjoner under arbeidet i Tyrkia.
- Nær grensen til Syria havnet vi midt i et rakettangrep, og jeg har også mottatt truende meldinger fra sinte tyrkere etter noen av terroraksjonene her. Man føler med tyrkiske kolleger som ikke får jobbe fritt, og til en viss grad er man ekstra forsiktig med sensitive temaer. Samtidig er dette et mye tryggere land å jobbe i enn nesten alle andre land i regionen.
En global kjøttvekt
Det finnes flere ekempel på at noen land og hendelser blir prioritert over andre. 21. september 2013 ble 67 personer drept på Westgate kjøpesenter i Nairobi, Kenya. Dagen etter ble 127 personer drept utenfor en kirke etter en gudstjeneste i Peshawar, Pakistan. I norske mediekanaler ble det publisert over 1100 artikler om episoden i Kenya, og færre enn 10 artikler om hendelsen i Pakistan. I enkelte tilfeller kan det virke som noen folk og land er mer verdt enn andre.
Johnsen mener at det går i bølger med hvilke land og hendelser som får mest oppmerksomhet.
- Under Den arabiske våren hadde vi mye fokus på land som Egypt og Libya. Så fikk Syria mest oppmerksomhet. I en periode mellom 2015-2017 fikk Tyrkia mye oppmerksomhet på grunn av flyktningkrisen, avtalen med EU, terroraksjoner, kuppforsøk og store politiske omveltninger. Det siste halvåret har Irak og kampen mot IS fått mer dekning.
Nyhetsredaktør hos Norsk Telegrambyrå (NTB), Ole Kristian Bjellaanes, forteller at det er helt naturlig at enkelte land blir dekket av norske medier i større grad enn andre land. Norske mediehus skriver mest om USA, Norges naboland og land med kulturelle likhetstrekk. Det handler uansett mest om hvilke hendelser som skjer. Store konflikter og krig vil få stor dekning.
- Det finnes uansett eksempler på at enkelte konflikter ikke får like stor dekning som andre. Jemen er et eksempel på land som ikke har fått tilsvarende dekning av norske medier. Dette kan skyldes at konflikten er mindre gjenkjennbar for et norsk publikum. Det handler rett og slett om hva slags nærhet man føler til det som blir rapportert, forteller Bjellaanes.
Gjenkjennbare nyheter
[img168705_3LS]
Bjellaanes forteller videre at hovedgrunnene til at Tyrkia får så mye oppmerksomhet hos norske medier er at det er et land som mange nordmenn drar på ferie til, samt at det er et delvis europeisk land (3 % av arealet ligger i Europa).
- Journalistikken oppsøker konflikter og negative hendelser. Jeg har selv skrevet om Tyrkia i 20 år, og har merket at landets kultur kan oppfattes som mer ulikt norsk kultur enn det egentlig er. Når Tyrkia i 1999 søkte om å bli med i EU, var det viktig å belyse hva som skal til for at landet skal kunne bli med i unionen, noe som fører til at hovedfokuset blir på de mindre positive aspektene ved landet.
LES OGSÅ: Tyrkias journalister lever 70 år tilbake i tid
Tyrkia er et land som har styrt mot en radikal og antidemokratisk retning, og det foregår mye i landet som det er viktig at mediene formidler.
- Som oftes belyses situasjonen mot grensa til Syria eller behandlingen av journalister i landet. Dette bidrar til at mediene retter et kritisk søkelys.
JEJUNE med rykende fersk debutskive: