Sørnett

UiA når ikke opp

- Jeg tror vi heller skal se på hva som må til for at vi skal bli stadig bedre, sier viserektor ved UiA, Dag G. Aasland. Foto: Caroline Ørvik

- Jeg tror vi heller skal se på hva som må til for at vi skal bli stadig bedre, sier viserektor ved UiA, Dag G. Aasland. Foto: Caroline Ørvik

Universitetet i Agder når ikke opp når de 500 beste universitetene i verden kåres.

Publisert:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=R0oPWs5pI4k&feature=g-upl[/youtube]

Viserektor ved UiA Dag G. Aasland er ikke bekymret for at UiA ikke når topp 500 blant universiteter i verden, og mener det er gode grunner til at de ikke gjør det.

- Vi er ikke bekymret for det. De norske universitetene som når opp blant de 500 beste er de store, gamle universitetene. De har for eksempel mye mer ressurser til forskningsvirksomhet enn det vi unge universiteter har. Det er ingen som forventer at UiA skal synes på de rankingene på noen år for å si det sånn, sier Aasland.

Superstudentene kan svikte
Selv om UiA ikke bekymrer seg for rankingene, innrømmer viserektor Aasland at UiA kan gå glipp av de beste studentene på grunn av nettopp slike rankinger.

- Det er klart at de aller beste kandidatene, de som har virkelige ambisjoner om å bli gode, altså superstudentene, de søker nok til de store, anerkjente universitetene. Men det er en nokså liten gruppe. Vi ønsker oss veldig gode studenter, men vi er først og fremst et universitet for denne regionen, sier Aasland.

For å sammenligne UiA med andre universiteter, forteller Aasland at de sammenligner seg med universitetene som er nærmest UiA.

- Vi er ikke så fokusert på rankingene, men vi sammenligner oss med de universiteter som er nærmest UiA som universitetene i  Stavanger, Bodø og Bergen. Altså med universiteter og høyskoler hvor vi konkurrerer om studenter og gode fagfolk.

Må tenke langsiktig
Universitetet i Agder er et ungt universitet og Aasland mener det er viktig å tenke langsiktig for å kunne nå opp på rankinglistene.

- Vi må nok tenke veldig langsiktig her, og tenke på at vi skal bli langsomt bedre. Om 50 til 100 år kan vi kanskje synes på disse listene. Jeg synes vi har kommet veldig langt på de fem årene vi har vært universitet. Hvis det fortsetter kan det bli et veldig godt universitet om en stund.

Satser UiA på å nå høyt opp på rankinglistene?

- Hvis vi havner høyt så er det fordi vi har satset høyt på det vi vil satse høyt på. Nemlig at vi skal bli bedre til forskning og være bedre i stand til å trekke til oss gode studenter. Vi er mer opptatt av at vi skal bli stadig bedre på det vi gjør, sier Aasland.

Viktig med et godt rennomé
For viserektor Aasland er det viktigere at UiA har et godt ord på seg, enn at universitetet når høyt opp i internasjonale kåringer.

- Det som er viktig for oss er at UiA skal ha ord på seg, nasjonalt først og fremst, for å være et godt universitet hvor studenter og gode forskere og lærere søker til fordi det er et godt universitet. Det beste er jo å bli et best mulig universitet, og gi gode studier som har et godt renommé, sier Aasland.