Sørnett

Unge stumper røyken

Ikke fristet: Mathilde Eskesen (t.v.) og Martine Wilhelmsen har ikke latt seg friste av røyk. Foto: Asgeir Høimoen

Ikke fristet: Mathilde Eskesen (t.v.) og Martine Wilhelmsen har ikke latt seg friste av røyk. Foto: Asgeir Høimoen

Røyking er mindre populært enn før blant ungdommen i Kristiansand. Samtidig velger stadig flere å fylle overleppen med snus.

Publisert:

- Det har aldri fristet å begynne å røyke egentlig. Jeg har smakt, men det smaker utrolig vondt, forteller Mathilde Eskesen som går på Kvadraturen videregående skole. En fersk undersøkelse fra SSB  viser at antallet unge mellom 16 og 24 som røyker, har gått ned 10 prosent siden 2009.

- Det er jo utrolig usunt. Man hører jo ofte om sykdommene som kommer av røyking, forteller Eskesen.

- Trenden er at færre røyker og flere snuser. Slik har det vært en stund nå, forteller rektor på Tangen Videregående skole, Eva Berg. Rektor på Katedralskolen Gimle Eva Bergh kan ikke si noe konkret om trenden stemmer, men er bekymret for at det er flere som begynner å snuse.

Mindre populært

forskningsleder på SIRUS, Statens institutt for rusmiddelforskning, Kai Erik Lund, sier til Fedrelandsvennen at røyking har blitt mindre populært, og nå symboliserer noe utelukkende negativt.

– Videoene som har vist hva som skjer med deg når du røyker har nok skremt en del, sier Kvadraturen-elev Katrine Reianes som selv har røykt i fem år.

[img81430_2LM]

De tror flere syntes det var kult å røyke før, og at det var noe av grunnen til at de begynte.
– Jeg begynte å røyke fordi en venninne gjorde det, men det er nok ikke mange som synes det er kult lenger, forteller Reianes.

Mer snusing

Samtidig som færre røyker, viser SSB-undersøkelsen at snusingen går opp med like mange prosent som røyking går ned. Reianes tror noe av grunnen er at det ikke er like synlig, og at mange bruker snus for å slutte å røyke.

- Det er litt lettere å snuse enn å røyke. Med lettere mener jeg at det er vanskelig å bli oppdaget på skolen, mens vi som røyker stadig blir oppdaget og jaget vekk fra der vi står, forteller Reianes.

Reianes er irritert over at kommunen ikke lar dem røyke på skolens eiendom.

- Vi går jo bare over veien, så skjønner ikke at de gidder å kaste oss vekk.

Snus er populært

- Snus er deilig og stimulerende. I tillegg er det jo mindre helsefarlig enn å røyke, forteller Steffen Støle elev på Kvadraturen.

Han tror også at de som røyker blir sett mer ned på enn tidligere. Han har snust i et år og forteller at det er mange på hans alder som snuser.

- Nesten alle jeg møter på skolen og i klassen snuser, sier Støle

Tangen-Rektor Berg er enig i at det er vanskeligere å oppdage de som snuser, i forhold til de som røyker. Elevene forteller også at det er mange som slutter å røyke og begynner å snuse på grunn av dette.

Skolens tiltak

- Vi har regler på alle skolene i Kristiansand om at røyking og snusing er forbudt på skolens område, forklarer Berg.

- Vi har også holdningskampanjer i regi av helsesøstrene, som skal lære de unge om tobakkens skader. Budskapet om at det er usunt å røyke har nådd ut til alle.

Røyker Katrine Reianes tar et godt trekk av den pent rullede sigaretten sin. Hun påpeker at det er avhengigheten som gjør at hun ikke slutter.

- Det er vel derfor færre unge folk røyker, fordi de skjønner hvor skadelig det kan være, sier Reianes.