Sørnett

Urettferdig at 16-åringer blir regnet som voksne

Nestleder i Kristiansand Ungdomsutvalg, Sondre Elstad (16), synes det er urettferdig at 16-åringer, som ikke er juridisk voksne, likevel må betale voksenbillett på bussen. Foto: Rebecca Trondsen.

Nestleder i Kristiansand Ungdomsutvalg, Sondre Elstad (16), synes det er urettferdig at 16-åringer, som ikke er juridisk voksne, likevel må betale voksenbillett på bussen. Foto: Rebecca Trondsen.

Til tross for at du ikke blir regnet som voksen før du er 18 år, må 16-åringer betale voksenbillett på bussen. Det synes nestleder i KUU, Sondre Elstad, er urettferdig. AKT sier at dette skyldes Samferdelsdepartementets regelverk.

Publisert:

-16-åringer har sjeldent mulighet til å ha deltidsjobb. Derfor er det urettferdig at de skal få økte utgifter den dagen de fyller 16 år. De har jo de samme økonomiske midlene som før de fylte 16, sier Elstad.

Får ikke "voksengoder"

Kristiansand Ungdomsutvalg vil altså øke alderen for å betale voksenbillett på buss, tog, kino og teater til 18 år.

Et annet argument KKU bruker er at du juridisk sett ikke er voksen før du er 18 år.

- Det er urettferdig at oss 16-åringer skal ha “voksenbyrder” som for eksempel voksenbillett på buss når vi ikke har de godene som en voksen har. Vi kan ikke kjøre bil, stemme eller kjøpe øl, men vi blir altså regnet som voksen når vi skal betale på bussen, fortviler Elstad.

En bussbillett koster 16 kroner når du er 15 år. Den dagen du fyller 16 år må du betale 32 kroner, altså det dobbelte. [sniplet faktaboks]

Roald Morvik ved Agder Kollektivtrafikk sier at de bare følger samferdelsdepartementets regelverk for sosiale rabatter.
- Dette er ikke noe som er unikt i Kristiansand, Vest-Agder eller Agder i det hele tatt. Det er føringer som er lagt fra samferdselsdepartemenet og er en regel som har vært der siden 1996, forteller han.

Han påpeker samtidig at det finnes tilbud for ungdommer når det gjelder periodekort.
- At 16-åringer må betale voksenbillett gjelder bare enkeltbilletter. På periodebilletter har vi et tilbud for ungdommer fra 16-19 år. Kjøper du en periodebillett for en måned vil de mellom 16-19 år betale halvparten av hva det koster for et voksenkort, sier Morvik.

Viktig med god dialog

KUU startet å jobbe med saken på en elevkonferanse  i mars i år. De har satt ned en egen komite som skal arbeide med saken framover.

Elstad tror det er veldig viktig å ha en god dialog med både politikerne i byen og busselskapet.

- Ungdomsutvalget skal ha et møte med Nettbuss Sør i nærmeste fremtid, så vi har allerede en dialog med busselskapet, forteller Elstad.

Har dere fått noen tilbakemeldingerfra andre ungdommer?

- Vi hadde en storbysamling i Trondheim der de fem største byene deltok. Der luftet vi ideen og fikk god respons fra de andre lederne. De mente det var en viktig sak å kjempe for, sier Elstad.