Sørnett

- Utrolig at vi snakker om de samme problemene i dag

Fredrik Mittet. Foto: Elina Hjønnevåg

Fredrik Mittet. Foto: Elina Hjønnevåg

Forestillingen Sokrates forsvarstale er fortsatt like aktuell i dag som for 2500 år siden. Skuespiller Kari Onstad prøver å få unge til å være mindre opptatt av kroppen, pengene og tingene.

Publisert:

Fredrik Mittet (18) har store forventninger, og regner med å lære mye av forsvarstalen til Sokrates.

-Jeg har hatt om forsvarstalen i psykologi på skolen, så det ble mer ekte nå. Jeg fikk et mer personlig forhold til det. Det med at vi fortsatt kan knytte historien opp mot hvordan ungdommer lever nå er interessant, forteller Mittet.

Torunn Hellerud er én av mange som har sett den populære forestillingen. Hun mener den er spesielt viktig for ungdommer.

- Det appellerer til dagens ungdom, deres levemåter i dag og deres forhold til sosiale medier, men ikke sikkert det vil nå frem, forteller Hellerud.

Mener budskapet bør brukes i undervisning
Kim Bredesen, utdannet historiker, råder ungdommer til å lære mer om Sokrates.

- At Sokrates ble anklaget for påvirke ungdom negativt er en god grunn til at nettopp ungdom i Norge bør se dette stykket. Her kan de få en demonstrasjon på at kritisk og selvstendig tenking ofte blir ansett som en trussel i autoritært regime. Stykket burde passe godt til undervisning i samfunnsfag og historie, forteller Bredesen.

Utrolig at vi snakker om de samme problemene i dag
Kari Onstad som spiller Sokrates, vil at ungdommene skal åpne hjerte sitt og ta i mot det som blir sagt i forestillingen.

- Jeg synes det er viktig for dem, for det er de som skal skape verden, det er de som skal videre. Det er ungdommene som skal forandre disse lovene som gjør at de som står frem og sier det som det er, kan havne i fengsel. Det er livsfarlig å si sannheten, forteller Onstad.

[img190966_2LF]

Ina Maria Brekke, som har birollen som aktor, mener at teksten i forestillingen er tidløs.

- Teksten er så aktuell, den er tidløs. Det er helt utrolig at vi snakker om de samme problemene 2500 år senere, sier Brekke.

- Jeg tenkte uansett hva som skjer i det rommet så kommer jeg til å lære noe, forteller hun videre.

Like relevant i dag
- Det jeg gjør når jeg går omkring er å prøve å få dere unge og eldre til å forstå, til å være mindre opptatt av kroppen, pengene og tingene, og mer opptatt av pleie og forbedring av sjelen, forteller Onstad.

Kari Onstad har en yndlingsreplikk hun gjerne vil dele videre.

- "De er usikre på seg selv, de er rasende og de er mange. Mennesker bare tror de vet, men så vet de ingenting", forteller Onstad.