Sørnett

Vanskelig å livnære seg som fotograf

FOTO: Sander Netland Bergum

FOTO: Sander Netland Bergum

Elida Åsland (30), Johan Langfjord (21) og Andrea Kaspersen (24) har en ting til felles. Alle er fotografer, men ingen av dem lever av dette.

Publisert:

Elida kommer opprinnelig fra Åseral, men har bodd i Kristiansand i totalt over 10 år. Foto-karrieren hennes har også gjort at hun har bodd litt andre plasser. Hun har tatt fagbrev og vært ansatt som fotograf i flere år før hun startet sitt eget firma.

Elida begynte i 2013 med noen småoppdrag, da starta hun sitt eget firma. Hun har også studer markedsføring og ledelse. Derfor jobber hun innen dette området også, i tillegg til Å være fotograf.

- Jeg har ikke noe mål om å være fotograf 100%, men hvis det kunne vært mulig så hadde jeg drevet kun med mitt firma men da ikke bare med foto. Men da må jeg ha nok kundegrunnlag og nok jobber. Det er alltid en trygghet og kunne ha en deltidsjobb i tillegg til firmaet.

 

[img219997_2RS]

Johan Langfjord driver Langfjord Media, ett firma som foreløpig kun er på hobbybasis. Han er snekker på fulltid.

- Med tiden kunne det vært interessant å ha foto som levebrød.

- Driver litt på generell basis, men har funnet ut at arkitektur, natur og arrangementer er det jeg liker å fotografere best. Liker godt å ta i bruk drone i arbeidet mitt.

Johan tilbyr det meste og er ikke redd for å ta oppdrag han aldri har prøvd før.

- Jeg sikter meg inn på Arkitektur som typisk hus, hotell og andre næringsbygg, å kunne tilby en kunde bilder eller videoer til reklame og promotering av egen bedrift.

Natur er også noe Johan fotograferer. Her vil han printe ut bildene sine og selge dem til kunder. Når en kunde har kjøpt et bilde fra Johan så kan man henge det på veggen.

- Digger å få oppleve store øyeblikk og forevige dem for kunden. Alt fra bryllup til konserter.

Johan begynte med foto da jeg han ble invitert med av Kuselofte på tur til Sverige. Etter denne  turen så fant han utav at dette var moro å ville fortsette med det.

- Dette førte til at jeg startet ett enkeltpersonsforetak og begynte å lære meg mer. Etter hvert begynte jeg å selge meg inn på arrangementer med bildene jeg hadde hatt for Kuselofte og ellers. Har blant annet vært med Vidar Villa på sommertur forklarer Johan.

- Det har ikke vært enkelt å starte opp å bygge seg et navn, man er avhengig av å ha gode referanser og bilder å selge seg inn med. Har vært heldig å fått sjansen til å bli med på mange store oppdrag som har utviklet meg som person, fotograf og bedrift. Målene for fremtiden er å bli flinkere på video og redigering og kunne tilby et bredt spekter av produkter til kunder.

 

[img219997_3RS]

Andrea Kaspersen er fotograf, men ikke 100%. Årsaken til dette er at det har vært ganske vanskelig og bygge opp et foto firma som man kan leve av forteller hun.

- Så jeg har lagt veldig mye inn i å bygge den uten at jeg føler det fikk så mye utslag.

- Jeg driver i hovedsak med motefoto, men jeg har også tatt bilder i bryllup, konfirmasjon, familiebilder og for bedrifter utenom mote.

Hun har hatt oppdrag flere steder i landet. Noen oppdrag må hun reise lenger bort, andre har hun nokså nærme der hun bor.

 

Elida har mange ulike oppdrag for forskjellige kunder. Hun tar på seg de fleste typer oppdrag, men holder fast på at hun har sluttet og fotografere barn. Dette forklarer hun ved at det blir for mye stress.

- Hvilke typer oppdrag er det har?

- Jeg fotograferer blant annet brudepar, konfirmanter og bedrifter. Jeg holder meg på Sørlandet og er ikke den som roper høyest om det er et brudepar i Oslo. Det kan noen andre ta seg av.

- Jeg var først på Tangen videregående skole på Medier og Kommunikasjon i 3 år. Så gikk jeg på folkehøyskole på Moi i Lund kommune. Denne heter Lundheim Folkehøyskole og her gikk jeg på foto og teater. Etter dette ble jeg lærling i Arendal hos Dannevig Foto, som er en veldig dyktig fotograf så jeg er veldig fornøyd med og ende opp der. Så har jeg også vært ansatt som fotograf både på Karmøy og litt på Ålgård, før jeg startet for meg selv.

[img219997_4RF]

Åsland forklarer at hun har vært mer opptatt av det tradisjonelle samt god kvalitet og fine bilder. Ikke nødvendigvis det som er mest populært og trendy slik som å legge på enn masse filter og mye redigering. Hun prøver å holde en stil og få bildene hun tar på hvert oppdrag til og henge sammen slik at man kjenner igjen stilen og ser at bildene er tatt av henne. Som også sier hun liker å skape noe i kamera før hun tar bildet, slik at det er minimalt hun trenger og redigere.

- For meg så føles det veldig riktig å prøve og få ting mest mulig ferdig i kamera slik at jeg ikke trenger å sitte og redigere i mange timer etterpå. Da blir jeg liksom aldri fornøyd. Dersom jeg kan klare å lage noe mest mulig ferdig der og da i kamera så blir jeg som oftest mer fornøyd med bildene mine.

- Jeg prøver å skape tidløse bilder og vise mennesker i bildet og ikke bare pynten, så jeg er ikke opptatt av så mye dilldall. Ønske mitt er å kunne vise ekte mennesker og ekter følelser.

Elida har ikke noe studio som hun disponerer, men hun har to lamper som hun drar med seg rundt der hun tar bilder. Disse har hun blant annet tatt med seg på kontorer til bedrifter og en café for å nevne noen plasser.

- Som fotograf så møter man mye rare mennesker og med noen så går alt egentlig galt. Det er som regel samme kunden at man har bommet på en bestilling eller at vedkommende er forsinka eller misfornøyd. Dette gjør at det kan være vanskelig og gjøre den kunden fornøyd. Heldigvis i min bedrift så har jeg ikke hatt så mange dårlige opplevelser, men og være lærling var ikke alltid like lett ler hun.

- Jeg synes det er veldig fint å si nei. Det er fint og kunne bestemme selv hva jeg har lyst til og ikke. Selv om det er fint og ha kunder, så gjør det godt å si nei også når det er noe jeg ikke har lyst til. Jeg sender dem som regel videre. Nå er jeg medlem av Norges Fotograf Forbund (NFF) og er med i styret i Sørlandske Fotograflaug. Dette medfører at jeg vet hvem som holder på med de forskjellige tingene. Derfor sier jeg til dem som spør at du kan gjerne spør den og den fotografen, for vedkommende holder på med det.

NFF er for alle profesjonelle fotografer i landet. Man må ha holdt på i et visst antall år, eller ha svennebrev. Man må også være momsregistret. Sørlandske Fotograflaug er for alle NFF medlemmene på Sørlandet. Her er det litt workshops, kurs og en del sosiale ting. Her sitter hun i styret og har tittelen skattemester og nettside administrator som vil si at hun styrer pengene og lager/oppdaterer nettsiden deres forteller hun.

Norges Fotografforbund har noe som kalles for landskonkurransen. Her kan hvem som helst sende inn bilder, både profesjonelle og hobby fotografer. Det hadde vært moro og vinne noe hvert fall, forklarer Elida.

- Jeg har vunnet et par hederlige omtaler som egentlig er et diplom som man får, og da har et bilde kommet litt videre. Men det hadde vært gøy og kommet høyere opp.

- Kan du fortelle litt om diplomene du har vunnet?

- I fjor så kom jeg på 3. plass av de som sendte inn bilder innad i Sørlandske Fotograflaug.

Av diplomer så har hun nærmere 10 stykker nå. Noe av dette kommer fra NFF men også en del fra konkurranser innad i Sørlandske Fotograflaug. I disse konkurransene så er det kun medlemmer i Sørlandske Fotograflaug som kan delta forklarer Elida.

[img219997_5RM]

- I Sørlandske Fotograflaug så pleier vi å si at vi er kollegaer. Vi er på en måte konkurrenter, men vi har ett slags kollega forhold da. Det er godt og ha noen og spørre samt. diskutere foto og ikke føle seg så alene. Fotograf er jo ett veldig ensomt yrke, man sitter mye alene. Men jeg har sånn sett ikke så mye kjentskap til andre fotografer som ikke er medlem i lauget så de kjenner jeg ikke til.

- Mitt tips dersom man ønsker og starte opp firma med foto, er å øve masse på dine venner og bekjente. Vær klar over at dette er ett veldig tung og krevende yrke. Man jobber masse og tjener lite. Er veldig vanskelig å kunne leve som fotograf, de fleste må han en jobb i tillegg. Uansett hvor dyktige de er. Det er vanskelig å leve av kreative jobber, og vanskelig og få respekt for at det faktisk er jobb og ikke hobby. Det er veldig vanskelig å være fotograf, men hvis man virkelig brenne for det og er villig til å jobbe for det så kan man klare det. Det er ikke utstyret som tar bildet, det er øyet som ser. Man blir aldri ferdig utlært, da er man bare ferdig. Alle må jobbe med å utfordre seg selv og øve og prøve ut nye ting, uansett hvor mye man jobber med det.