Sørnett

Vet DU hva unger leser?

Hanne Dahl-Larssøn elsker å fortelle om de ulike bøkene unge kan lese. Hun er selv lest en del! Foto: Iuliana Alexa

Hanne Dahl-Larssøn elsker å fortelle om de ulike bøkene unge kan lese. Hun er selv lest en del! Foto: Iuliana Alexa

Gjennom årene har ansatte på Kristiansand Folkebiblioteket jobbet med tips fra unge om som fanger interessen deres. Det de fleste unge er interessert i, er fantasy, norsk ungdomslitteratur og generelt engelske bøker. 

Publisert:

- Noe av det viktigste når det gjelder ungdom er formidling. Mange unge kommer innom som ikke vet hva de skal lese. Som regel spør de etter hjelp, sier Hanne Dahl-Larssøn, bibliotekar hos Kristiansand Folkebibliotek.

På ungdomsavdelingen på biblioteket er de opptatt av å ha forskjellige temaer, de vil at ungdom skal ha like mye utvalg som voksne. Hanne mener at ungdomsbøker kan være  veldig spennende. Man kan møte på forskjellige temaer av det man selv er interessert i også.

- Jeg anbefaler lærere, bibliotekarer og voksne generelt å lese ungdomsbøker! Jeg har selv lest en grafisk roman av David Bowie, og jeg likte det veldig godt uansett om jeg ikke er så opptatt av musikk, forteller Hanne.

[img233535_2LM]

Hennes råd til unger er å lese de 30 første sidene, altså å gi boken en sjanse. Hvis man merker at interessen ikke fanges så er det lov å legge den vekk, men først og fremst må man gi den en sjanse.

 

Hun nevner videre at de japanske tegneseriene Manga har vært svært populære i det siste og at hun har sett at unge enten har lånt disse bøkene eller etterspurt de.

[img233535_3LM]

Dette er et eksempel på hvordan en manga bok ser ut. Det kan forklare grunnen på hvorfor unge blir fanget interessen. Foto: Iuliana AlexaDet er ikke bare Hanne som mener dette er gøy å lese. Ivy Tram, videregående elev, er også en Manga-leser, men kanskje ikke bare Manga.

[img233535_4RM]

 

- Jeg er ikke så fan av å lese, men hvis jeg skal lese noe så er jeg opptatt av kjærlighetsbøker eller noe lignede og Manga, fortelle Ivy.

Hva er det som fanger interessen i Manga? 

- Det er masse tegninger som lar leseren bruke fantasien sin. Jeg syns dette er veldig interessant!

På biblioteket kan vi også finne norske bøker med tegninger.

 

[gallery type="slideshow" td_select_gallery_slide="slide" size="medium" ids="233660,233661"]

Hva kjøper unge?

Henning Ross Vestavik, butikksjef for Norli Markens forteller at de har hatt en veldig oppgang av kjøpere mellom 16 og 20 år.

- Før så solgte vi nesten ikke noen bøker til den aldersgruppen, men nå

[img233535_5RM]

selger vi veldig mye. Nå er det på en måte blitt en ny trend å lese, det er en slags motpol til Paradise Hotell folket. Unge vil lese mer, vite mer og lære mer, sier Henning.

Det er delt inn i to områder, den første er litt mer vitenskapelig og "Boktok" som de selger mye av. Boktok er bøker som blir anbefalt på scrolle appen tiktok.

- Det er enten fantasy, som er inspirert av serier eller Boktok hvor det mest populære bøkene som blir solgt er Heart Stopper, som er en ny serie på Netflix og denne serien handler om to gutter som blir kjærester, forteller Henning.

[faktaboks]