Sørnett

Veteranbilene forberedes til borgertoget:

–Jeg må nok vaske og polere bilen før 17. mai

Håkon Omland har alltid vært fasinert av ting som sviver.
 Foto: Viktor Sødal

Håkon Omland har alltid vært fasinert av ting som sviver. Foto: Viktor Sødal

Veteranbilentusiast Håkon Omland har en fasinasjon for alt som sviver. På 17. mai er høydepunktet å vise frem veteranbilen i borgertoget.

Publisert:

Sist oppdatert: 11.05.2023 kl 14:10

I helgen prøvekjørte han bilen etter en lang vinter i garasjen og han kan fortelle at de fleste av forberedelsene er gjort.

–Jeg må nok vaske og polere bilen før 17. mai, sier Omland.

Som eier av tre veteranbiler har Omland flere biler å velge i når han skal kjøre i borgertoget, og i år faller valget på Ford Mustang fra 1968. Han eier også en Mercedes fra 1949 og Renault 404 fra 1962. Ved å kjøre Ford Mustangen på 17. mai hevder Omland at han får ekstra mye oppmerksomhet.

–Mustangene er med i mange filmer, så når jeg kjører på 17. mai kan det være gutter på åtte-ti år som står og måper, forteller en entusiastisk Omland.

Kjøpt i Amerika

For Omland hadde det alltid vært en ungdomsdrøm å eie en Ford Mustang, og drømmen fikk han oppfylt i 1999 etter å ha vært i et bryllup i California.

–Samme dag som jeg reiste fra USA fikk jeg kjøpt en og sendt den i kontainer hjem, sier Omland.

– Hvordan er det med vedlikehold på denne bilen?

–Akkurat når det kommer til bremser og oljeskift så har jeg gjort en del selv, sier Omland og legger til at det ikke nytter å dra til merkeverkstedene om en har problemer.

Det er ikke DAB-radio, men en god gammel kasettspiller i Ford Mustangen fra 1968.
 Foto: Viktor Sødal

Det er ikke DAB-radio, men en god gammel kasettspiller i Ford Mustangen fra 1968. Foto: Viktor Sødal

Ønsker kortere avstand

En av ønskene fra 17. maikomiteen i årets borgertog er at det skal bli kortere avstander i toget, noe som kan være utfordrende når deltakerne vil vise frem øvelser underveis i toget, ifølge leder Abdullahi M. Alason.

– Det har vi tatt opp med de forskjellige gruppene om at de må holde takten. Det er takten som avgjør at vi ikke må ta en kopp kaffe før neste gruppe i toget kommer, forteller Alason og legger til at han gleder seg til å se korpsene og veteranbilene.

Med mye start og stopp underveis i borgertoget har Omland gjort det enklere for seg selv.

–Det er helt topp å kjøre denne på 17. mai for denne bilen er automatgir. Det er så mye start og stopp, så hvis en sitter en i en bil med kløtsj så er det mye mer jobb, avslutter Omland.

Håkon Omland prøvesitter bilen før borgertoget på 17. mai.
 Foto: Viktor Sødal

Håkon Omland prøvesitter bilen før borgertoget på 17. mai. Foto: Viktor Sødal

Nøkkelord

Nyheter Vis flere

Kampen mot marin forsøpling

Kampen mot marin forsøpling

Forskere bak ny studie beregner 170 billioner plastpartikler ut i verdenshavene. I Norge slippes det 19 000 tonn med mikroplast ut fra norske kilder på land hvert år. Med mikroplast som en global forurensning finnes det heldigvis flere som kjemper mot marin forsøpling i Norge.

Kristiansands unge sier deres meninger
Er gresset grønnere i Kristiansand?
Oppstart av IK Start kvinner har hjulpet på interessen for kvinnefotball i Kristiansand