Klargjør siden...
Sørnett

- Vi er tilgjengelig, vi er klare for å høre og lytte

Leder av Sia Helse, Eli Stålesen, beskriver situasjonen og forteller at de fortsatt er på jobb, og at studenter bør tak kontakt hvis de sliter. Foto: Isak Edin

Leder av Sia Helse, Eli Stålesen, beskriver situasjonen og forteller at de fortsatt er på jobb, og at studenter bør tak kontakt hvis de sliter. Foto: Isak Edin

Det har nå gått tre måneder siden Sørnett først skrev sak om SiA Helse sin store pågang av studenter som søkte hjelp. Nå ser det derimot ut som at mengden av folk som søker hjelp har gått ned betraktelig.

Publisert:

 

Eli Stålesen, leder av SiA helse forteller at selv om den fysiske delen av SiA sine helsetjenester er blitt satt på vent er de fortsatt i full drift.

- I fra den 13. mars så er den ingen av oss som har vært permittert. Det vi har fortsatt med er timeavtaler, som foregår gjennom video eller per telefon. Fram til sommeren blir det slik som det er nå.

- Det vi erfarer, er at de som er inne i systemet fra før av, de trenger mer oppfølging enn før. Det er ikke så mange nye som tar kontakt med oss.


I en undersøkelse av SIT(studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim) så kommer det frem at mindre sosial kontakt og vanskeligheter til å studere hjemme er blant de største utfordringene.

- Dette med å finne struktur, det å lage studieplaner, det er mye vanskeligere nå. Vi i SiA Helse jobber mye med struktur, tidsplaner, viktigheten av å komme seg ut i frisk luft og hvordan man skal organisere seg i en hverdag som vi har nå, sier Stålesen.

Hun forteller videre at mange av studentene som har reist hjemover kan være grunnen til at færre søker hjelp.

- Det virker som at studentene som har flyttet hjem til sine foreldre, har det på mange måter litt bedre enn de som bor alene. De som har det verst er utenlandsstudenter som har valgt å være i Norge og som ikke kan reise hjem på grunn av situasjonen i hjemlandet.

Hun håper at flere vil ta kontakt og benytte seg av SiA Helse sine tjenester. 

- Måten vi jobber på er trygg og sikker, alle våre samtaler er kryptert. Vi er tilgjengelig, vi er klare for å høre og lytte og gi råd, helt fram til semesterslutt.

Sørnett har vært i kontakt med bruker av SiA Helse som ikke ønsker å stå frem.

- Hvordan hadde du det før korona-krisen, kontra nå?

- Før dette så var ting under kontroll på en måte, jeg mestret for det meste hverdagen selv om det var litt opp og ned. Nå er det derimot vanskelig å bare få til småting. Som å ta oppvasken, lage mat, vaske klær. Noen dager så sover jeg i flere timer på dagtid, og det er særlig vanskelig å komme i gang med skolearbeid.

- Hva har vært de største utfordringene for deg?

- Mangelen på sosial kontakt, rutiner og struktur. Det gjør meg umotivert i studiene, og konsentrasjonen til å sette seg ned med noe har bare forsvunnet helt. Jeg trodde at jeg var introvert før denne krisen, men ikke så mye som jeg trodde.

- Hva er det som gir deg energi i hverdagen?

- Til vanlig så er det mestringsfølelse i jobb og skole som hjelper meg gjennom dagene. Men nå så er det for det meste min samboer og katten. Det å ha en fast person som jeg kan prate og snakke med, det hjelper veldig mye. Det får meg til å glemme litt at vi er i den situasjonen her. Jeg har også begynt å gjøre litt av en oppgave om gangen. F.eks. så rydder jeg kjøkkenet, og så kanskje stua litt senere.

- Hva slags råd vil du gi til de som ikke tør å søke hjelp?

- Ville kanskje ha sagt at hvis man synes at det er vanskelig i hverdagen så bør man søke hjelp. Det har ingenting å si om man bare sliter med småting eller verre. Jeg har opplevd min kontakt med SiA og andre lavterskeltilbud som nødvendige for at jeg skal klare meg gjennom dagene.