Sørnett

- Vi feirer jul som kristne, men solen står i fokus

Stine Strøm-Andresen er stolt over å være en del av livssynssamfunnet Human-Etisk forbund.FOTO: Marielle Tøsse.

Stine Strøm-Andresen er stolt over å være en del av livssynssamfunnet Human-Etisk forbund.FOTO: Marielle Tøsse.

Jul uten Jesus? Det er ingen problem for medlemmene i Human-Etisk forbund. De feirer nemlig solverv.

Publisert:

Stine Strøm-Andresen, organisasjonsrådgiver for Human-Etisk forbund i Bergen mener julehøytiden er en feiring for alle enten man er religiøs eller ikke.

- Vi feier jul som Den norske kirkes medlemmer gjør. Human-Etisk forbund har jo nå over 95.000 medlemmer, vi har ikke noen regler. Vi har ingen bibel som sier hva folk skal gjøre eller ikke gjøre. Så jeg kan ikke si på vegne av alle 95.000 at man feirer jul. For det kan hende at noen ikke gjør. De aller fleste gjør det, og alle de jeg kjenner feirer helt vanlig jul med juletre, gaver, nisser og julemat, smiler Strøm-Andersen.

[img199089_2LF]

Synger ikke salmer og går ikke i kirken

- Forskjellen er vel at vi ikke synger salmer og vi går ikke i kirken. I førjulstiden er det mange humanister som feirer solsnu, som er rundt 21. desember. Vi har jo også lysfest med fakler og diverse. Men det er ikke noe satt rituale slik som religioner har. Likevel feirer vi julen med familie og venner slik som Den norske kirkes medlemmer gjør, forteller Strøm-Andresen.

Medlemstallene øker

Human-Etisk Forbund er et demokratisk og etisk livssyn. Dens menneskesyn kommer til uttrykk i FNs menneskerettighetserklæring: "Alle menneske er født frie og like i verdighet og rettigheter. De er utstyrt med fornuft og samvittighet og bør handle mot hverandre i brorskapets ånd".

- Vi har hatt en veldig høy medlemsøkning. Jeg tror vi har rundt 7000 nye medlemmer i 2019, jeg har selv vært medlem i åtte år, sier Strøm-Andresen.

Forbundet har over 94 000 medlemmer, og er en av de største livssynsorganisasjonene i Norge utenfor Den norske kirke. De får stadig flere medlemmer hver eneste år.

Juletradisjoner er viktig å beholde uansett syn

[img199089_3RM]

Tom Robert Flagtvedt er medlem av Human-Etisk forbund, og er en av mange som feirer jul av andre grunner enn religion.

- Jeg meldte meg ut av Den norske kirke fordi jeg tror mer på et samfunn hvor man respekterer hverandre uansett hvem vi er. Jeg mener at når det fortsatt er et problem med å akseptere og vie homofile i kirken, så vil jeg ikke være en del av det, forklarer Flagtvedt.

Han tar vare på tradisjonene han har hatt siden barndommen selv om han ikke lenger er medlem av Den norske kirke.

- Jeg går ikke i kirken på julaften. Jeg har vært medlem av Den norske kirken i veldig mange år, og jeg har bare vært medlem av Human-Etisk forbund i et år. Jeg kunne gjerne gått i kirken på julaften fordi jeg synes det fortsatt er et fint rom og fordi det er bundet med tradisjoner jeg er vokst opp med, så det er gode minner for meg, forteller Flagtvedt.

I likhet til mange andre humanister er han opp tatt av verdiene av kritisk tenkning, ytringsfrihet og respekt.

- Jeg tenker ikke så mye på jul knyttet til religion i høytiden. Jeg er mer opptatt av stemning, tradisjoner, mat og hygge, smiler Flagtvedt.

[img199089_4LM]

Les også: Dåpstallene synker, men det stopper ikke julefeiringen likevel