Sørnett

– Vi må vise stolthet og takknemlighet for de som har kjempet for Norge

Det ble avholdt ett minutts stillhet etter kransnedleggelsen for å minnes de som kjempet for frigjøringen av Norge. Foto: Asgeir Høimoen.

Det ble avholdt ett minutts stillhet etter kransnedleggelsen for å minnes de som kjempet for frigjøringen av Norge. Foto: Asgeir Høimoen.

Arkivet i Kristiansand markerte frigjøringsdagen onsdag med barnas dag. Stortingsrepresentant Peter Gitmark var også til stede for å holde tale og legge ned krans under markeringen.

Publisert:

– Det er viktig å huske alle som har gjort og gjør en innsats for Norge for å bevare freden både her i landet og ellers i verden, forteller Peter Gitmark.

Gitmark var til stedet for å legge ned krans ved minnesmerket ved Arkivet og for å holde tale for de fremmøtte. Han er veldig opptatt av å vise takknemlighet og stolthet over innsatsen som norske styrker har gjort og gjør i Norge og utlandet.

– Det er jo de færreste av oss som husker krigen. Dette er jo også veterandagen og vi kan heller ikke glemme de som kjempet for freden under krigen, sier Gitmark.

Viktig å formidle kunnskap

Mange skolebarn hadde også møtt opp på Arkivet på frigjøringsdagen. Her fikk elevene blant annet høre om freden i Norge i 1945 og kampen for fred i andre land. Elever fra Solholmen skole opptrådte med sangnummer under markeringen. Gitmark synes det er viktig at barn får lære om Norges historie.

– Det er en viktig rolle i et demokratisk samfunn å bringe kunnskapen videre til de yngre generasjonene. Arkivet gjør en god jobb både med å vise hvordan det var her, og med å formidle kunnskap videre, sier Gitmark.

Ekstrem forvandling

Arkivet var Gestapos hovedkvarter på Sørlandet i årene fra 1942 til 1945. Kjelleren ble brukt som fengsel og som forhørslokale. Gitmark er imponert over den ekstreme forvandlingen som har skjedd i lokalene.

– Fra å være nærmest et torturkammer til å bli forvandlet til noe meningsfullt er veldig bra. Nå viser de hva som var her, formidler kunnskap, samt at de driver med viktig forskningsarbeid, forteller Gitmark.