Sørnett

- Vi trives godt med å bare sitte og prate med de voksne

Konsentrert: Samsam leser høyt for de andre (Foto: Helene Walle)

Konsentrert: Samsam leser høyt for de andre (Foto: Helene Walle)

Ungdommene er veldig ivrige etter å lære

Publisert:

Folkebiblioteket i Kristiansand er stort, og helt innerst i andre etasje har de delt seg inn i fire grupper. Totalt er det rundt 20 elever av utenlandsk opprinnelse som skal lære seg å lese og forstå norsk bedre. Jeg blir med i gruppen hvor pensjonistene Ruth Stie og Terje Ekeland er faste leserombud hver uke. Begge har bakgrunn som lærer, Terje fra videregående og Ruth fra barneskolen. De er veldig glad i å lære vekk, og flinke er de også. - Ungdommene er veldig ivrige etter å lære.  Dette er istedenfor skoletimene de ellers hadde hatt oppe på Kongsgård voksenopplæring, sier Ruth.

Høflige ungdommer
Ungdommene kommer inn en etter en, noen senere enn andre. De er veldig høflige, og alle håndhilser på både lærerne, og meg, før de rolig setter seg ned rundt det avlange bordet. Ungdommene er jevngamle, og sier at de startet kurset for omtrent tre måneder siden
– Vi trives godt med å bare sitte og prate med de voksne, sier Sabi, en av elevene.
De starter undervisningen med å lese på baksiden av Kristiansands Avis, der det denne uken er «15 på gata» om hva de syns om rushtidsavgift. Ruth spør om de forstår hva det er. Det er stille, og snart hører man litt fnising. Ruth forklarer:
- da er det snakk om å betale litt mer når man kjører tidlig om morgenen når alle drar på jobb, enn om man kjører midt på dagen.
De nikker. Så skal de prøve å lese svarene fra de på gata selv. Ruth starter å lese, så fortsetter de sirkelen til alle svarene er blitt lest opp. Når elevene roter med noen ord, stopper lærerne dem og sier ordet sakte. Ungdommene gjentar, og blir spurt om hva ordet betyr. Elevene er flinke, og som regel finner de ut av ordene på egenhånd.

Får lite tid med ungdommene
Så er det tid for pause. Tiden går fort.
– Jeg skulle ønske vi fikk litt mer tid sammen med dem. Vi har knapt en time utenom pausen, og det går veldig fort, sier Ruth.
Hun forklarer også at da stillingen som leserombud ble utlyst, var det ingen krav til utdanning.
– Det eneste kravet var livserfaring, bryter Terje inn. De to lærerne forklarer at de likevel ikke vet om noen av de totalt ti leserombudene som ikke har lærererfaring. Neste år skal elevene ta grunnskoleeksamen, og Ruth må innrømme at hun er bekymret.
– Det blir nok veldig tungt for dem å ta eksamen, jeg tenker mye på disse ungdommene.

Liker å lese om barn
Så fortsetter de. Nå skal de lese «Hva sier barna?». I dag blir barna spurt om deres favorittmiddag. Ungdommene leser selv en og en, og ler høyt og godt av alle de morsomme utsagnene.
- De er så glad i å le og ha det moro sammen så det er gøy at vi kan gjøre det på denne måten, avslutter Terje.

[img53183_2LM]