Klargjør siden...
Sørnett

Vil bidra til åpenhet om kreft

FORNØYD: På tross av et grundig lynkurs av oberstløytnant Inge Solvik, tviler Torbjørn Håland på om han har en fremtid som pilot. Foto: Christina Bøifot.

FORNØYD: På tross av et grundig lynkurs av oberstløytnant Inge Solvik, tviler Torbjørn Håland på om han har en fremtid som pilot. Foto: Christina Bøifot.

Torbjørn Håland vant kampen mot kreften i 2015. Nå ønsker han å bidra med sin erfaring for å hjelpe andre i samme situasjon og skape mer åpenhet i samfunnet.

Publisert:

- Det er viktig for menn som enten har vært, eller fremdeles er rammet av kreft, at de kan samles på et sted med positivt fokus. Jeg håper min erfaring kan hjelpe andre som er i samme situasjon, forklarer Torbjørn Håland (60) som vant kampen mot prostatakreft i april 2015.

SE VIDEOREPORTASJE: Mannedagen 2016

Lørdag 21. mai inviterte kreftforeningen, i samarbeid med Luftforsvarets skolesenter på Kjevik, til mannedagen inne i militærleieren på Kjevik. Hensikten er å samle menn i alle aldre, til en dag med tilrettelagte aktiviteter for menn. Det ble ble blant annet testing av både fly- og helikoptersimulator, skyting med både HK-416, MP7 og Glock, samt omvisning inne i de store hangarene hvor flere jagerfly oppbevares.

- Jeg syns det har vært en kjempepositiv dag så langt, sier Håland mens han trer ut av det enorme kampflyet som står inne i hangaren.

Appellerer bedre

55 menn i alle aldre hadde meldt seg på til den første "mannedagen" i manns minne. Steinar Nesvåg Torp (34) som ble operert for skjoldbruskkjertelkreft på nyåret, mener mannedagen appellerer bedre til menn, enn for eksempel temakafér.

- Jeg tenker det er viktig med et treffpunkt for menn som enten har hatt, eller fremdeles har kreft.

[img143910_2LM]

Med seler rundt hoftene klatret Nesvåg Torp til topps på klatreveggen uten særlige problemer. I kjent James Bond stil firet 34-åringen seg ned, før han og resten av gruppa fikk en rask innføringen i hvordan legge andre i håndjern. Fenriken smilte lurt da han fikk velge mellom frivillige å legge i bakken.

- Jeg er sikker på at flere steder ville hatt godt nytte av mannedagen, det viser oppmøtet her, forklarer Nesvåg Torp mens han ser utover gruppa.

Forandringer fryder

For Arne Kristensen (61) var det ekstra gøy å være tilbake på Kjevik. Han gikk nemlig på den tekniske befalsskolen fra 1975-1978.

- Jeg ville se de gamle byggene, og sjekke hva som er nytt. Det har vært en enorm utvikling her, smiler Kristensen og legger til:

- Så langt har dagen vært topp. Jeg har virkelig sett fram til dette. Det er et godt arrangement.

[img143910_3LM]

Kristensen lever med uhelbrederlig kreft, men med riktig medisinering holdes den aggressive prostatakreften i sjakk. I likhet med de aller fleste andre er han åpen om situasjonen sin, og ønsker å bidra med sin erfaring.

- Sjekk deg tidlig, det er mitt viktigste budskap, sier Kristensen.

- Gjorde inntrykk

Initiativtaker er det Løytnant Andreas Vikhals (34) som er. Han er tidligere rammet av kreft, og savnet et møtepunkt som appellerte bedre til menn. Det ga han idén til mannedagen.

- Jeg har selv vært syk og følte jeg trengte noen andre å snakke med, enn bare legene, sier Vikhals.

[img143910_4LM]

Han er godt fornøyd med gjennomføringen av dagen, og nevner særlig en ting som gjorde inntrykk.

- For noen år siden møtte jeg en annen som også var rammet av kreft. Jeg fortalte han om mine opplevelser og erfaringer. I dag møtte jeg han igjen. Han takket meg for den praten, og så dro han igjen. Jeg ble litt emosjonell, avslutter Vikhals.

[slideshow id=583]