Sørnett

Vil bli tryggere i vann

Fra venstre: Egil André Kongevold Øhrn Olsen og Emilie Foster. Foto: Victoria Kalland

Fra venstre: Egil André Kongevold Øhrn Olsen og Emilie Foster. Foto: Victoria Kalland

Halvparten av 10-åringene i Norge kan ikke svømme ifølge en undersøkelse utført av Norges Svømmeforbund. Egil André Kongevold Øhrn Olsen og Emilie Foster er to av tredjeklassingene som deltar på svømmekurs på Aquarama.

Publisert:

Egil André Kongevold Øhrn Olsen og Emile Foster boltrer seg i vannet sammen med de andre tredjeklassingene. Egil André og Emilie liker seg allerede i vannet etter første dag. De leker og tøyser og synes det er gøy i vannet. Vicky Kongevold Øhrn Olsen og Anette Forster som er mødrene til de to, synes at kurset er et bra tilbud for barna.

- Egil André har vært med på svømming på Vågsbygd. Det var altfor fullt på kurset, så valgte dette i stedet. Han kan ikke svømme, men kan bare flyte i vannet, sier Vicky Kongevold Øhrn Olsen.

- Emilie Forster kan ikke mye fra før, og er ganske ny her, sier Annette Forster til Sørnett.

Hjelpe barna

Norges Svømmeforbund har gjort en undersøkelse, der 50% av tiåringer ikke er i stand til å svømme 200 meter sammenhengende. Dette har Kristiansand kommune prøvd å gjort noe med, ved å starte et Svømmeglede prosjekt i februar 2016. Kurset er et gratistilbud ved siden av svømmeskolen. Svømmeglede skal blant annet hjelpe å vedlikeholde det de har lært, samtidig hjelpe på mengdetreningen deres. Foreldre får også gratis inngang, slik at de kan følge med på barna sine under kurset. Grethe Finseth, som er leder av kurset og kontakten gjennom skolesvømmingen, forteller at alle skolene i Kristiansand har fått dette tilbudet. Sørnett var tilstede for å se hvordan kurset har gått etter et år.

Alisa Ayranova, en av hjelpeinstruktørene på kurset, forteller at hun ser forbedringer på barna som deltar på kursene, men at alle er på sitt eget nivå.

[img155015_2RM]

- Kurset har gått veldig fint. Vi har fått veldig fin respons fra både foreldrene og barna. De har vært veldig motiverte, sier Ayranova

Grunnleggende livredning

En av de viktigste tingene en tenker på når det kommer til barn og vann, er livredning. Alisa forteller at når barna begynner på kurset, så lærer de grunnleggende livredning sånn at de skal bli mer trygge i vannet. Dette er også målet med prosjektet, at barna skal kunne trives i vann, bli mer trygge og kunne svømme bedre. Alisa Ayranova mener likevel at det er en ulempe med kursene.

- Få stiller opp i helgene, fordi de er opptatt med noe annet. Spesielt hvis det er fint vær ute. Jeg tror dette er fordi det er gratis. I ukedagene er det som oftest flere som er meldt på, sier hun.

Hanne Slyngstad-Hægeland er Markeds-og kommunikasjonssjef ved Aquarama. Hun forteller at det er få foreldre som velger å ta med barna på svømming, men som heller velger å ta dem med på ballaktiviteter som handball og fotball i stedet.

Sørnett er tilstede under oppstarten av kurset. Det er et par barn som er tilstede. Man ser at barna trives og synes dette er spennende. De bruker øvelser som skal gjøre at det er morsommere for barn å lære, og det ser ut som dette faller i smak.  [faktaboks]

Bra oppmøte

Alisa Ayranova sier at det har vært bra oppmøte allerede ved oppstartsuken. Kristiansand kommune synes svømmekurset går bra, og at det er et veldig fint tilbud for barn. Svømmeglede hadde 23 påmeldte februar 2016, mens i år er det hele 68 påmeldte.

- Hver dag får vi inn nye tall, sier Hanne Slyngstad-Hægeland

Dette viser at pågangen i det siste har blitt mye større. Kommunen håper at dette blir et langvarig prosjekt, og at utviklingen går i riktig retning.

- Barna som gikk på kurset i fjor, som når går i 4-klasse, ser vi store forbedringer på. De har blitt mer selvstendige, sier Hedis Karina Larsson Nordstrøm fra Kristiansand kommune.