Sørnett

Vil bryte tradisjonelle kjønnsroller i utstilling

Gunnarsson snakker litt om prosessen under fotograferingen til utstillingen. Han er opptatt av å bryte de tradisjonelle kjønnsforestillingene.

Gunnarsson snakker litt om prosessen under fotograferingen til utstillingen. Han er opptatt av å bryte de tradisjonelle kjønnsforestillingene.

Mandag kveld åpnet en helt ny kunstutstilling kalt ”Ungdom.Identitet.Mangfold” på Kristiansand folkebibliotek. Utstillingen er en del av prosjektet En by for alle, og bildene er tatt av den svenske fotografen Tomas Gunnarson, som kaller seg selv "Genusfotografen". Målet er å bryte normer knyttet til de tradisjonelle kjønnsrollene.

Publisert:

Lokal ungdom

Det er ungdommer fra Kristiansand-området som har blitt fotografert og intervjuet til denne utstillingen. Bildene ble tatt for bare to uker siden, og Gunnarsson forteller at det var det raskeste prosjektet han noensinne har gjort.

[img174878_2LM]

Til prosjektet tok fotografen inn ungdommer fra ulike skoler i Kristiansand og de fikk teste å posere på ulike måter - både kvinnelig, mannlig og blandet.

For "Genusfotografen", eller kjønnsfotografen på norsk, er det viktig å trekke fram at det ikke er kjønnet til personen som fotograferes som skal stå i fokus, men heller at de kan posere som seg selv og sånn de føler å være.

- Det er så viktig å få alternative bilder fra de vi ser i media hver dag, som sier at det fins bare to sett å være på, om du skal være ”riktig” kvinne eller mann.

Bryte normer

Under foredraget der Gunnarsson presenterte utstillingen, kunne han opplyse om at det er betydelig flere menn enn kvinner som begår selvmord i Sverige. Derfor mener han det er viktig å bryte normene som fins når det er snakk om kjønn.

- Vi trenger disse bildene som viser at vi kan være hva vi vil, og prøve å ikke tilpasse oss etter disse to blå og rosa sporene som vi møter på fra vi er veldig små.

[img174878_3RM]

Fotografen mener selv at han tror han får frem budskapet ved denne utstillingen, og han har troen på at tilbakemeldingene vil være gode.

- Det kan bli spennende å se. De responsene vi har sett bare i kveld har jo vært veldig positive.

Bringe budskapet videre

Etter å ha vært utstilt en måned på biblioteket i Kristiansand, skal fotoutstillingen på reise rundt i Agder fylkene. Men Gunnarsson har et håp om at den kan utstilles andre steder utenfor Norge etter hvert også.

- Først Agder, og senere Norge. Kanskje også Skandinavia, jeg skal forsøke å få den til Sverige. Jeg syns egentlig at den burde stilles ut på alle ulike steder, fordi det er så øyeåpnende.

Gunnarsson håper at denne utstillingen kan gjøre at andre blir inspirert til å bli og være det man vil, uten å styres av forventninger basert på kjønn.

- Hvilke yrker man skal velge for eksempel, at man som kvinner skal være sexy, smal og behagende. At du som mann skal være hard, tøff og ikke sårbar. Jeg vil at vi skal kunne være oss selv.

- Kjønn, seksualitet, religion – alt det der er jo bare unødvendige detaljer. Vi er jo alle mennesker.