Sørnett

Vil gjøre UiA "grønnere"

Sunniva Whittaker, rektor UiA. (Pressebilde fra UiA.no)

Sunniva Whittaker, rektor UiA. (Pressebilde fra UiA.no)

Universitetet i Agder vil gjøre tiltak for å bli et klima- og miljøvennlig universitet. Forsknings- og høyere utdanningsministeren vil måle universitets- og høyskolesektorens brede klimaavtrykk.

Publisert:

– Universitetene og høyskolene vet mest om miljø- og klimaendringene og hvordan vi skal bekjempe dem. Da må vi leve som vi lærer. Derfor drar jeg i gang en konkurranse mellom universitetene og høyskolene om hvem som er grønnest, sier Nybø til regjeringen.no.

UiA er et av universitetene som skal være med på denne konkurransen.

Rektor ved UiA, Sunniva Whittaker sier hun er noe undrende over at det kalles for "konkurranse", da hun mener det kan være vanskelig å få den fornuftig og rettferdig.

- Universitetene er for eksempel bygd på ulike måter. Oslo har bedre tilgang på forskjellige ting som vi her i Agder må reise for å få tilgang på, sier Whittaker.

Videre forteller hun at de fortsatt er i en kartleggingsprosess, hvor de er nødt til å se på hva som kan erstattes. Hun legger fokus på transportmidler, for eksempel reising med fly, og at man kanskje kan erstatte det med å ta i bruk Skype-møter.

Flere av studentene ved UiA mener det er veldig bra at universitetet tar tiltak.

[img200055_2LM]

Mathilde Lillejord, student ved UiA, er veldig positiv til at universitet og høyskoler skal bli flinkere til å redusere klimaavtrykk, og til å bli "grønnere". Hun forteller oss at hun er veldig fornøyd med busstilbudene ved universitetet.

- Det går busser fra og til universitetet hele tiden. Det lønner seg veldig de gangene vi kun har en eller to forelesninger i løpet av en dag, sier student Mathilde Lillejord (21). Videre forteller hun at det er bra at universitetet tar klima og miljø på alvor, og hun er godt fornøyd med tiltakene som blir gjort.

[img200055_3RM]

Andre studenter er veldig fornøyd med kantinen og mattilbudet. Her finner man papptallerkener, bestikk og tallerkener i plast som kan vaskes og brukes om igjen, og gode tilbud. For eksempel serveres det vegetarretter hver dag, det er halv pris på gårsdagens varer, og de bruker også appen "too good to go", der du kan kjøpe mat o.l som har gått ut på dato, til en billig penge.

- Det er utrolig positivt at kantinen for eksempel har byttet ut plast med papp, og de ulike tilbudene vi har her, sier Kaja, Sarah og Ingvild. 

[img200055_4LM]