Sørnett

Vil ha mer fokus på overgrep mot barn

Anine Rustad Jensen (t.v.) og Marlene Hardi Halvorsen vil ha mer opplæring i å oppdage at barn blir utsatt for overgrep.

Anine Rustad Jensen (t.v.) og Marlene Hardi Halvorsen vil ha mer opplæring i å oppdage at barn blir utsatt for overgrep.

Studenter ved lærerutdanningen på UiA vil ha mer opplæring i å oppdage barn som blir utsatt for vold og overgrep.

Publisert:

– Vi kunne gjerne hatt mer fokus på vold og overgrep mot barn i opplæringen, forteller Anine Rustad Jensen (20) og Marlene Hardi Halvorsen (21). De er studenter på første året  ved lærerutdanningen på UiA.

Mer fokus

Med Christoffer-saken friskt i minne kunne de gjerne tenkt seg mer fokus på temaet i undervisningen. De forteller at de har fått noen instrukser om hvordan de skal oppdage og melde fra om barn de tror sliter. Men de kunne gjerne tenkt seg mer.

– Det kunne vært nyttig å lære mer om hva slags tegn man skal se etter på barn, og hvordan man skal oppdage at barn blir utsatt for vold og overgrep i hjemmet, forteller de.

Christoffer-saken er et eksempel på hvor galt det kan gå når ingen legger merke til at noe er galt før det er for sent. Når jentene kommer ut i arbeidslivet håper de at de klarer å oppdage barn som har det vondt i hjemmet tidlig nok.

– Det er viktig å se barna og snakke med de. Men mange barn vil nok prøve å beskytte foreldrene selv om foreldrene behandler de dårlig, sier jentene.

Kan ikke læres fort

Dekan ved lærerutdanningen på UiA, Birte Simonsen, sier at det er et emne som det har vært fokus på over lengre tid. Samtidig sier hun at det er et tema som det alltid vil være vanskelig å lære studentene godt nok.

– Dette er ikke noe som kan læres fort, og det kreves stor faglig innsikt, sier Simonsen.

Hun forteller at problemstillingen har vært der lenge og at de stadig jobber for å bli bedre på området.

– Dette er noe vi jobber langsiktig med for å bli bedre på. Blant annet prøver vi å kombinere flere fagområder for å gi studentene bedre innsikt rundt temaet, forteller Simonsen.

Vær observant

Leder for Stine Sofies Stiftelse, Ada Sofie Austegard, mener det er viktig å være observante på tegn som kan tyde på at noe er galt.

– Vi mener det er viktig å melde fra om du får følelsen av at noe kan være galt. Om barn sier noe som får deg til å stusse kan det være nok til å slå alarm, forteller Austegard.

Hun mener det viktigste man kan gjøre for å hjelpe barn er å melde ifra til politiet eller alarmtelefon om man tror barnet blir utsatt for vold eller overgrep.

Opplæring av barn

Austegard mener også det er viktig med opplæring av barn.

– Barn kan ha mye nytte av å lære hva som er lov og hva som ikke er lov. Mange barn vet ikke hvor grensene går og det kan hjelpe mye å gjøre de bevisst på det, sier Austegard.

Hun tror også Christoffer-saken kan gjøre folk mer oppmerksomme på barn som blir utsatt for vold og overgrep.

– Saken til Chritoffer vil stå igjen i hukommelsen hos helsepersonell og andre i langt tid. Sånn sett vil det kunne hjelpe til å oppdage overgrep mot andre barn, sier Austegard.