Sørnett

Vil ha setebeltene tilbake

Rektor ved Kringsjå skole er bekymret over at elever skal fraktes til skolen i buss uten setebelter i vinter. Han frykter særlig vinterens glatte føre. Arkivfoto: Sørnett

Rektor ved Kringsjå skole er bekymret over at elever skal fraktes til skolen i buss uten setebelter i vinter. Han frykter særlig vinterens glatte føre. Arkivfoto: Sørnett

Elevene ved Kringsjå barneskole har frem til oktober hatt setebelter på morgenbussen til skolen. Nå er beltene borte, og ledelsen ved skolen er bekymret.

Publisert:

- Siden Nettbuss tok over driften av bussene i Kristiansand, og frem til noen uker før høstferien, har begge bussene som frakter elever til skolen hatt setebelter.  Etter den tid har den ene bussen kjørt barna til skolen uten tilgjengelige belter, forteller rektor ved Kringsjå barneskole, John Henrik Haukland.

På den ene ruten ble det i vår fattet et vedtak om at det skal være belter på bussen som kjører i Ytre Randesund. Det er derimot ikke lovpålagt at den andre bussen som kjører rundt Tømmerstø skal ha setebelter.

- Skolen har reagert på at den ene bussen kjører uten belter. Når barn mellom 6 til 12 år fraktes til skolen, og da særlig på det glatte føret som er i anmarsj, synes jeg det er rart at det ikke er setebelter på bussen. I tillegg har skolen lært opp elevene til å bruke belter. Når beltene forsvinner sendes det et galt budskap til barna, sier Haukland.

Ikke før jul

Rektoren forteller at han i kontakt med Nettbuss Sør har blitt fortalt at mulighetene for setebelter skal undersøkes nærmere ved neste rullering, men at dette ikke vil skje før over jul.

- Det svaret bør ikke skolen slå seg til ro med. Det er ikke godt nok. Ledelsen bør kreve å få belter på plass umiddelbart, insisterer distriktsleder for Trygg Trafikk Vest-Agder, Ole Rath.

- AKT har satt krav om ulike materiellkategorier. På aktuelle ruter til Kringsjå skole er det åpning for bruk av materiell både med og uten setebelter. Det er opp til Nettbuss selv om de vil endre på driftsopplegget sitt, forklarer Kjell Sverre Drange ved Agder Kollektivtrafikk (AKT).

Drange forteller at dette også rammer andre skoler i Kristiansandsregionen, men at han ikke har noen oversikt over hvor mange det gjelder.

Ønsker vedtak

Både rektor Haukland og Rath mener det bør innføres vedtak om at det skal være setebelter på bussene.

- I Trygg Trafikk mener vi det er et stort problem at det ikke er setebelter på busser som frakter barn. Det er spesielt viktig å ta vare på de yngste, mener Rath.

- Jeg mener det burde være lovpålagt med setebelter på alle busser som kjører i over 70 km i timen. Ved kollisjon i så høy hastighet er man garantert en sikker død, forteller Rath.

Sørnett har etter gjentatte forsøk ikke kommet i kontakt med Nettbuss Sør for kommentar.