Sørnett

Vil heller snakke ansikt til ansikt

Jentene synes det bedre å snakke om problemer ansikt til ansikt. Fra venstre: Stine Grønås (17), Linn Kristine Eriksen (17) og Helene Løyland (17).

Jentene synes det bedre å snakke om problemer ansikt til ansikt. Fra venstre: Stine Grønås (17), Linn Kristine Eriksen (17) og Helene Løyland (17).

Jentene på Tangen videregående skole synes det er lettere å snakke om problemer ansikt til ansikt. – På internett får de raske svar, mener helsesøster Aina Kjær.

Publisert:

- Jeg synes det blir unaturlig å snakke om problemer over internett, forteller Linn Kristine Eriksen (17).

Kjapp løsning

Sørnett skrev på mandag om angstlidelser, og hvor doktorgradisputant Tine Nordgreen har gjort studier som viser at tre av fire er fornøyd med å bli behandlet for psykiske lidelser over internett.

Aina Kjær, helsesøster på Tangen videregående skole, tror ungdommer har behov for å snakke om sine problemer ansikt til ansikt.

- Jeg tror at internett blir brukt mye når ungdommene sitter hjemme og trenger et kjapt svar på noe de grubler på. De dype temaene velger de ofte å ta opp personlig, forklarer Kjær.

Hun har opplevd at flere ungdommer kommer for å få veiledning til hvilke nettsider som er seriøse og  som gir utfyllende svar. Kjær tror likevel ikke at ungdommene velger å åpne seg mer på internett enn i virkeligheten.

- Jeg tror det kommer helt an på personen, men jeg tror ikke at ungdommer automatisk åpner seg mer på nettet. Det er jo mange useriøse nettsider der ute, og disse er selvsagt en annen sak. Der kan det godt hende ungdommene legger ut om problemene der, men det har jeg ikke kjennskap til, forteller hun.

Halvveis seriøse

Stine Grønås (17) har besøkt ulike nettsider hvor man kan spør om råd og veiledning samt snakke om problemer.

- De virker litt sånn halvveis seriøse, så jeg har ikke vært innom så mye. Mest bare for å sjekke ting jeg lurer på, ikke for å snakke, forteller hun.

Selv om jentene helst ønsker å snakke om sine problemer ansikt til ansikt, har de aldri besøkt helsesøster på skolen.

- Det er vel egentlig for at jeg ikke har hatt behov for det, sier Linn Kristine.

- Det hadde jo vært litt merkelig om helsesøster hadde vært på “nett”. Om hun for eksempel hadde tilbudt samtaler på Facebook hadde det nok blitt mange useriøse spørsmål, legger Helene Løyland til og drar på smilebåndet.

Grubler mer

Kjær tror at dagens ungdommer setter spørsmålstegn ved mer enn det tidligere generasjoner har gjort.

- Ungdommene i dag lurer på mye og de tenker på alt. Da kan internett bli en god løsning for å få svar på noe av dette som de grubler på, da de ikke alltid har tid eller mulighet til å gå til helsesøster eller lignende, avslutter hun.

LES OGSÅ: Internett som behandlingssted for angstlidelser.