Sørnett

Virkelig en by for alle?

Isak Edin i drag. Foto: Brage Glorvigen Allesøe

Isak Edin i drag. Foto: Brage Glorvigen Allesøe

En by for alle, fram til menn kler seg som damer og damer kler seg som menn.

Publisert:

[img203714_2LM]

I anledning "En by for alle" uka dro to av Sørnett sine reportere, Isak Edin og Dina Tegnander ut i markens gate opp kledd i drag. De fikk hjelp av Marius Natland og Johannes Olai Fandal som er to av de aktive utøverne av drag i Kristiansand.

I Markens gate ble Isak og Dina tatt imot med varierende positivitet og negativitet, men det gjennomgående mønsteret var at den eldre generasjonen var mer åpne for opptreden og var mer på lag med tankegangen om at Kristiansand var en by for alle. Den yngre generasjonen derimot var mer variert i aksept, hvor noen av dem var veldig for åpenhet og frihet mens andre slang skjells-ord og nedlatende kommentarer. Det var også en gjennomgående tanke blant den yngre generasjonen at de ikke følte at Kristiansand var like åpen som den eldre generasjonen skulle ha det til.

[img203714_3LM]

-Det var veldig delt, måten jeg ble oppfattet på, følte jeg. De eldre var veldig positive, mens de yngre var ganske negative, sier Isak.

[img203714_4LM]

Sørnett snakket med en gjeng med konstruksjonsarbeidere som sto og jobbet på et bygg i markens. De lo litt først idet de så Isak og Dina, men det var ingen antydning til forakt eller ubehag i måten de snakket på. - Jeg tror jeg absolutt at Kristiansand er en by for alle, sier Michael.

[img203714_5LM]

To av byens yngre beboere, Tomas og Aurora var derimot ikke helt enig med Michael.

- Det syntes jeg ikke egentlig. Jeg syntes jo vi er en litt konservativ by, det er helt passe, ikke for lite, men ikke nok heller. Vi kunne hatt mer mangfold, sier Aurora.

Det sto ikke på mangel av respekt og åpenhet fra Aurora og Tomas, men det var heller en henvisning til Kristiansand som helhet.

[img203714_6LM]

Måten Isak følte at han ble oppfattet av den eldre og den yngre generasjonen, kunne gjenspeiles i svarene vi fikk. Hvorvidt det er mer kunnskap blant de eldre som er årsaken, eller om det bare er en generelt sett større aksept blant den eldre generasjon, er fortsatt uvisst.

Isak var ikke den eneste som hadde opplevelsen at drag ikke var helt akseptert.

-Slik det er nå, så nøler jeg selv med å gå ut i gatene i drag. Det er en form for "uangripelig hat" som man utsettes for, sier Johannes Olai Fandal som har holdt på med drag i snart et år nå.

Med en slik opplevelse så er det ikke lett for andre å kunne drive på med drag i Kristiansand. Foreløping er det ikke godtatt i en stor nok grad til at man føler seg trygg på å ikke motta hat.

[img203714_7LM]

-Norge er i endring, og det gjelder selvfølgelig også Kristiansand. Vi blir mer åpne for nye ting. Det som mangler er bare å opplyse andre rundt de temaene. En gang i framtiden vil nok Kristiansand og resten av Sørlandet bli mer åpen, det er bare synd at det ikke er det allerede, sier Johannes.

Sånn det ser ut i dag er vi fortsatt et stykke unna en by for alle, men Johannes har troa på at framtiden er lys.