Sørnett

- Slike samlinger styrker felleskapet

16. mai på Kongsgård skolesenter

Konferansierer Fatih fra Tyrkia (t.v) og Shamshad fra Afghanistan (t.h).
 Foto: Amanda Larsen Kollvangsnes

Konferansierer Fatih fra Tyrkia (t.v) og Shamshad fra Afghanistan (t.h). Foto: Amanda Larsen Kollvangsnes

Tirsdag 16. mai arrangerte Kongsgård skolesenter 17. mai feiring for skolens elever, hvor målet for elevene var å bli kjent med norsk kultur og 17. mai-tradisjoner.

Publisert:

- Mange opplever 17. mai for første gang og har ikke noe forhold til dagen og feiringen. Vi hadde lyst til å gi dem en liten "smakebit" på hva 17. mai er på en annen måte enn å bare lese om det i klasserommet, forteller skolens inspektør Hildegunn Klippen.

Inspektør på Kongsgård skolesenter, Hildegunn Klippen
 Foto: Amanda Larsen Kollvangsnes

Inspektør på Kongsgård skolesenter, Hildegunn Klippen Foto: Amanda Larsen Kollvangsnes

I år er første gang Kongsgård skolesenter arrangerer 17. mai feiring med de internasjonale elevene. Tidligere år har de pleid å få besøk av et barnehagetog i skolegården 16. mai hvert år, i år var det også arrangert ulike 17. mai aktiviteter og taler før den store dagen.

Til sammen deltar cirka 400 elever pluss 20 lærere. De har det samme programmet to ganger for å få plass i aulaen. (Noen går på norskkurs før lunsj og noen etter lunsj, så alle går, med sin klasse til det tidspunktet de vanligvis er på norskkurs) Det er enda flere deltakere på skolen, blant annet en grunnskoleavdeling, men vi er så mange på Kongsgård skolesenter at det ikke er mulig å få plass til alle på en dag.

Fatih fra Tyrkia og Shamshad fra Afghanistan var konferansierer under den første delen av programmet som foregikk i aulaen.

Elev Shamshad fra Afghanistan.
 Foto: Amanda Larsen Kollvangsnes

Elev Shamshad fra Afghanistan. Foto: Amanda Larsen Kollvangsnes

Shamshad synes 17. mai er veldig spennende og gleder seg mye.

- I fjor var første gang jeg feiret 17. mai og det var veldig spennende fordi jeg så at alle hadde pyntet seg og spiste is, forteller Shamshad.

- Slike fellessamlinger styrker fellesskapet på tvers av klasser og på tvers av nasjonaliteter og kulturer. Dessuten tror jeg det å feire nasjonaldagen sammen (selv om det er en dag på forskudd) gjør at deltakerne føler seg inkludert og kjenner at det også er deres nasjonaldag, forteller skolens inspektør Hildegunn Klippen.

Går arrangementet under norskopplæringen?
- Ja. Det er mye norskopplæring i dette. I likhet med grunnskolen er demokrati og medborgerskap et tverrfaglig tema i lærerplanen i norsk for voksne innvandrere, og dette arrangementet er som skapt for dette temaet, forteller Klippen avslutningsvis.

Elevene bidro selv og fikk utfordringer på arrangementet, noen holdt selvskrevet 17.mai-tale, noen var konferansierer på samlingen i aulaen og noen sang i skolekoret.

Kongsgård skolesenter sitt skolekor
 Foto: Amanda Larsen Kollvangsnes

Kongsgård skolesenter sitt skolekor Foto: Amanda Larsen Kollvangsnes

Agendaen til arrangementet er å bli kjent med 17. mai tradisjoner, 17. mai sanger og norsk kultur, og ikke minst ha det gøy sammen. I aulaen ble det sanger, kor, folkedans, bunader, film med intervjuer om 17. mai, og i skolegården ble det tradisjonelle aktiviteter som lykkehjul, potetløp, boksekast og ringspill.

To lærere på Kongsgård skolesenter ved lykkehjulet.
 Foto: Amanda Larsen Kollvangsnes

To lærere på Kongsgård skolesenter ved lykkehjulet. Foto: Amanda Larsen Kollvangsnes

Nøkkelord