Klargjør siden...
Sørnett

Aldri vært så lite alkohol i ungdomsskolen

Fra venstre: Ruben Frigstad, Lina Villa Nueva og Sandra Lorentzen. Foto: Stine Thon.

Fra venstre: Ruben Frigstad, Lina Villa Nueva og Sandra Lorentzen. Foto: Stine Thon.

På 20 år har antall ungdom som begynner med alkohol når de er 15 eller 16 år gått ned med 40 prosent.

Publisert:

- Det er viktig å styrke foreldrenes kunnskap, mye er gjort allerede der, sier rådgiver i helse og mestring Benny Klokkervold. Sammen med Rusforebyggende team mener Klokkervold at foreldrenes engasjement har mye å si.

Ifølge Rusvaneundersøkelsen og Ungdataundersøkelsen har tidlig alkoholdebut sunket fra 70 prosent i 2000 til 30 prosent i 2019. Politiet i Agder forteller at mye ansvar ligger hos foreldrene. Det å sette grenser for barna sine og få de til å være oppmerksomme på hva som er greit og hva som ikke er greit er viktig.

[img204687_2RM]

På Lundklubben venter Jacob Hustad (14) og Jakob Skarning Andersen (14) på at den selvlagde steinovnspizzaen skal bli ferdig. De er fornøyde med å ha en alkoholfri ungdomsklubb i nærmiljøet.
- Det er veldig kjekt å være her og møte venner utenfor skolen. Det er deilig å komme seg ut av huset og bort fra hjemmet. Det er ikke alltid alt vi kan snakke om når vi er hjemme hos hverandre, forteller Jacob Hustad.

De kjenner seg igjen i tallene som Rusforebyggende team kommer med, og kan bekrefte at det ikke er så mye alkohol på ungdomsskolen som en kanskje kan få inntrykk av.
- Det er noe alkohol, men ikke så mye. Vi kjenner noen som drikker litt en gang iblant, men det er absolutt ikke hver helg, sier Jakob Skarning Andersen. Kompisen nikker og er enig.

"Vi syns foreldrene må våkne opp litt og slutte å være så naive."

Gode forbilder
De eldre aldersgruppene merker mer til alkoholen enn de yngre. Sandra Lorentzen (19), Lina Villa Nueva (17), Ruben Frigstad (16) koser seg med egenlaga, rykende varm pizza rett fra steinovnen mens moderne popmusikk blir spilt i bakgrunnen.
- Det er mye alkohol, og dårlig drikkekultur blant ungdommen i dag. Foreldrene burde involvere seg mer, mener ungdommene.

De legger til at de ønsker bedre drikkekultur blant foreldrene også. Foreldrene burde unngå å drikke i helgene og heller være tilgjengelige.
- Vi syns foreldrene må våkne opp litt og slutte å være så naive, forteller de. Politiet er opptatt av at foreldre må være gode forbilder.
- De må sette grenser og lage avtaler med ungdommen som frister mer enn alkohol, det funker for mange, forteller politiet i Agder.

Politiet og Rusforebyggende team drar ut på ulike ungdomsskoler i Kristiansand og holder foreldremøter og foredrag for å bidra til å forebygge at ungdommen starter med alkohol på ungdomsskolen. På den måten kommer de i kontakt med både ungdommen og foreldrene.
- Dette er en veldig positiv utvikling, men man kan ikke forvente at tallene blir særlig lavere, mener Klokkervold.

Anonyme spørsmål
Et tiltak for å forebygge blant annet tidlig alkoholdebut er nettsiden Ungrus.no. Her kan ungdommen sende inn spørsmål anonymt og få svar fra ansatte med ulike spesialfelt i kommunen og på sykehuset.

[img204687_3RM]

Anne Wivestad, redaktør for ungrus.no, tror dette har vært med på å bidra til å gi ungdom mer kunnskap og gjøre foreldre mer oppmerksomme.

- Det er vanskelig å måle hva som virker for å utsette alkoholdebut, men vi kan gjøre foreldre bevisste på sin egen betydning, sier hun. Hun forteller at de opplever stor pågang fra unge. I fjor var 111 000 ungdom innom nettsiden.
- Ungdommen spør om alt fra informasjon til skoleoppgaver til mer alvorlige spørsmål om rus og alkohol i hjemmet, forteller Wivestad.

Tilbake i ungdomsklubben er stemnigen god. Det blir spilt biljard i det ene hjørnet og airhockey i det andre. Temperaturen stiger for hver biljardkule som faller ned i hullet. Eller når brikken faller ned i sprekken for siste gang og vinneren i airhockey er kåret.
- Vi trenger ikke alkohol for å ha det gøy her, forteller ungdommene.

[faktaboks]