Sørnett

Amelie-avgjørelse styrker AP

- Maria Amelie-saken er en sentral årsak, sier valgforsker Frank Aarebrot.

Publisert:

Maria Amelie-saken vil huskes i Norge i lang tid fremover. Etter at papirløse Maria Amelie ble pågrepet etter å ha holdt et foredrag på Lillehammer, ble hun satt i arresten. Etter intens aktivitet og het diskusjon, hvor øvrige borgere også viste stort engasjement ble hun til slutt sendt ut av landet.

Hun ble satt på flyet til Moskva 24. januar i år. Vårt Land presenterte en partimåling fredag i forrige uke. Her kunne Ap vise til en økning på 3,3 prosent. I dag kom en ny måling som viser at partiet er på vei oppover. Dette skriver NTB.

– Denne målingen føyer seg inn i et mønster med framgang for Ap etter at Jens var tøff i trynet med Maria Amelie, sier valgforsker Frank Aarebrot til Dagbladet.

Som en del av målingen ble velgerne spurt om de var fornøyd med måten Jens Stoltenberg håndterte Maria Amelie-saken på. Her svarte 49 % at de mente han hadde gjort en god jobb, 25 % mente at det var gjort en middels jobb, mens 20 % mente at saken ble håndtert på en dårlig måte.

– Jens har oppdaget at det å være tøff i trynet svarer seg. Det kan få konsekvenser for hvordan han opptrer i Lofoten-saken, sier Aarebrot.

I et intervju med TV 2 sa Stoltenberg seg fornøyd med den endelige løsningen, og vedtaket om at Amelie skulle sendes ut av landet. Stoltenberg mente at regjeringen hadde gjort et riktig valg, og tilføyde at dersom Amelie skulle få bli i landet, måtte alle andre papirløse beandles på samme måte.

- Hvis folkets engasjement skal få bestemme om en papirløs flyktning skal få bli i landet eller ikke ville det være forskjellsbehandling, sa Stoltenberg til TV 2 like etter at vedtaket ble fattet.