Sørnett

Ansa ber staten dekke studenters opphold på karantenehotell

Nye karanteneregler gjør det dyrt for studenter i land utenfor EØS å returnere til Norge. Studentorganisasjonen Ansa ber staten dekke oppholdet på karantenehotell for studenter som reiser hjem i sommer.

Publisert:

 

Morgan Alengeh er leder i studentorganisasjonen Ansa. Foto: Ansa 

De nye karantenereglene trådde i kraft 9.mai. Tiltaket er at alle som reiser til Norge fra land utenfor EØS må tilbringe 10 dager på karantenehotell. Morgan Alengeh sier dette er veldig synd ovenfor studentene.

- 10 dager på karantenehotell koster 5000 kroner. De fleste studenter lever allerede på en ganske trang økonomi, og en såpass stor og uforventet utgift helt på slutten av skoleåret er noe alle studenter rett og slett ikke har råd til. For mange studenter føles dette som et slag i ansiktet på dette tidspunktet, forteller Morgan Alengeh.

Stoler på helsemyndighetene

- Jeg kan ikke kommentere helsefaglige vurderinger, og jeg stoler på at helsemyndighetenes vurderinger er riktige. Målet vårt er å samle innspill fra studentene og gjøre situasjonen tydelig for myndighetene. Flere studenter kan også miste muligheten til jobbe til sommeren ettersom de må tilbringe starten av ferien i karantene. Alle må bidra, noe studentene i utlandet absolutt har gjort, fortsetter han.

Fritak for studenter lite sannsynlig 

Statssekretær Lars Jacob Hiim har opplyst VG at det er usannsynlig at staten vil dekke studentenes opphold på karantenehotell. han forteller videre at staten tar løpende vurderinger for hvilke regler som skal være gjeldende. Lars Jacob Hiim har ikke besvart Sørnetts henvendelser.

Det er registrert ca 3000 norske studenter i Storbritannia, og 1300 i Usa og Canada

Veldig skuffende

Ylva Solbakken studerer ved Universitet for kreativ kunst i London. Hun er skuffet over de nye karantenereglene

- Jeg dro hit alene fordi det skulle være smertefritt å komme seg hjem igjen. Forutsetningene har alltid vært å teste seg etter hjemreisen og ha karantene hjemme. At disse reglene plutselig kommer nå er veldig skuffende sier Solbakken.

Burde bli bedre ivaretatt 

- Erna Solberg oppfordret jo studenter til å studere i utlandet. Da burde det være mulig å finne en løsning som er mer gunstig for oss studenter. Jeg har betalt over 100 000 kroner for å studere her og dette skoleåret har jeg kun vært i England i totalt 8 uker. Da er det ekstra kjipt å måtte betale 5000 kroner ekstra for å komme seg hjem igjen fortsetter Solbakken.

 

Ylva Solbakken Foto: privat

  

Avventer hjemreisen  

-Jeg venter med hjemreisen i håp om at situasjonen skal forbedre seg, slik at jeg kan slippe å sitte på karantenehotell. Heldigvis har jeg en fleksibel jobb hjemme som tillater meg å gjøre det, men det er ikke alle som er like heldige. Jeg håper regjeringen i Norge kan ha forståelse for dette, avslutter Solbakken.