Sørnett

Arkeologisk kafé på Håndverkeren

Morten Kutchera (t.v) og Theodor Lothe Bruun (t.h) fra arkeologisk kafé på stream tidligere under pandemien. Foto: Privat

Morten Kutchera (t.v) og Theodor Lothe Bruun (t.h) fra arkeologisk kafé på stream tidligere under pandemien. Foto: Privat

-Det er sprengkraft i fortellingene om fortiden.

Publisert:

Torsdag kveld var det duket for nok en samling i regi av Kulturarv i Agder. Denne gangen var temaet hvordan skape historie rundt kulturarv.

-Vi som jobber med fortiden, som forsker og forvalter den, som avdekker fakta, må ikke være redde for å formidle og ha eierskap i fortellingene om fortiden, hvis ikke åpner vi for misbruk av fortiden, sier arkeolog og foredragsholder Theodor Lothe Bruun.

Bruun er opptatt av historie og formidlingen av den. Derfor mener han det er viktig å ha slike kafeer hvor man kan diskutere ulike historiske temaer, gjerne da temaer i det mer sensitive området han mener vi er redde for å ta tak i dag.

-Alle har en agenda og det er fortelleren som former historien. Derfor er det viktig å hele tiden diskutere og lære om historiske begivenheter så for eksempel ikke ekstremister former en usann historie mot sin vinning.

Bruun og Kulturarv i Agder møtes på håndverkeren omtrent en gang i måneden. Bruun legger ikke skjul på at det er væravhengig hvor mange som møter opp, men at han gjerne holder foredrag for én person som for 20.

Daglig leder på Håndverkeren Erik Wikstøl sier at de ikke har noe med hva slags temakvelder de huser på sitt lokale.

-Vi forholder oss ikke til hva slags arrangementer vi har hos oss, vi står for husrom, mat og drikke.