Sørnett

Asiatisk tigermygg med febersmitte kan komme til Norge

Asiatisk tigermygg som kan spre ulike virus

Asiatisk tigermygg som kan spre ulike virus

Klimaendringer er noe som alltid har funnet sted i jordens lange historie. FNs klimapanel mener at menneskers utslipp av klimagasser skaper de klimaendringene vi ser i dag. En konsekvens av klimaendringene kan være nye typer insektarter.

Publisert:

Ved klimaendringer kan det oppstå flere konsekvenser, både på et globalt og lokalt nivå. Meteorolog Tarjei Breiteig hos Agder Energi forteller at noen av de lokale konsekvensene som en følge av at klimaet endrer seg, kan være nye typer insektarter.  Et eksempel er asiatisk tigermygg. Denne myggen kan spre en rekke ulike virus, blant annet denguefeber og chikungunyafeber. Denne typen mygg spres raskt og med de forventede klimaendringene kan myggen etablere seg i kystområde i Sør-Norge.

 


  • Fremtidens klima i Norge

I Norge forventes det at vintrene blir varmere og kortere, mens somrene blir våtere. Andre ting som også kan forutsees er hyppigere ekstreme nedbørshendelser, breer som smelter vekk og en stigning av havet. Klimaet endrer seg og gjennomsnittstemperaturen øker.

 


  • Befinner seg i alle verdensdeler

Den asiatiske tigermyggen stammer hovedsakelig fra Asia, men sprer seg hurtig og finnes i alle verdensdeler.

Symptomer på chikungunyafeber er feber, hodepine, ledd- og muskelsmerter. Vanligvis vil sykdommen gå over av seg selv, men hvis man er uheldig kan man få langvarige leddsmerter som kan vare opp til et år. Tigermyggen finnes allerede i Italia og Frankrike, mens i Norge er det enda for kaldt. Dersom klimaet fortsetter å endre seg vil vi nok se den her også.


  • Holder foredrag om hvordan klimaendringene slår inn lokalt

Breiteig holdt et foredrag tirsdag kveld på Grønt Senter som han kaller for "stormer i flokk", dette foredraget går ut på klimaendringer og konsekvenser for Sørlandet.

[img172605_2RM]

Grunnen til at det heter stormer i flokk er fordi det er en mulig konsekvens av klimaendringer. Værtyper kan vare lengre enn før, og stormer kommer mer i flokk når de først kommer. Høsten 2017 fikk Sørlandet tre store lavtrykk på rad. Noe lignende skjedde også i 2015 da det kom fem lavtrykk på rad. Dette er noe som egentlig ikke skal kunne skje, det er vanskelig å si hvorfor men det skjer mest sannsynlig på grunn av klimaendringene.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kilder:
FHI
Miljostatus.no