Sørnett

Bak lukkede dører til et av verdens mest spilte teaterstykker

Rett før forestilling.

Rett før forestilling.

Med fullsatt sal og et fornøyd publikum, kunne skuespillerne si seg fornøyd. Men hva skjer før sceneteppet går opp og salen er satt?

Publisert:

Et Dukkehjem av Henrik Ibsen ble vist for første gang i 1879. 138 år etter er teaterstykket fortsatt populært med flere utsolgte forestillinger.
Salen blir omgjort og publikum sitter nede på scenen og ikke i det orginale amfiet. Med dette oppsettet er det plass til 300 mennesker under visningen.

- Salen på Kilden blir gjort om med et annet oppsett enn det pleier å være. Tidligere denne uken har det vært andre show og da har vi hatt plass til 388 mennesker, men da har det vært litt anderledes enn hva det er nå, sier inspisient Tor Anders Aadalen.

Klokken 18:00 kommer den ene etter den andre skuespilleren ned for å få på seg mikrofonen. En time igjen før forestilling. Stemmene varmes opp, siste sminke legges og myggen går på. Stemningen blant skuespillerne er god og praten går løst seg imellom.

Et Dukkehjem er et av verdens aller mest spilte teaterstykke og anses å være stort. Men for skuespiller Ulrik Waarli Grimstad, som spiller Dr. Rank, er det viktig å ikke stemple stykket som en kjempe stor greie.

- Det føles ikke så stort fordi det er jo bare oss fem, så det er ikke kjempe stort. Det er noe vi har skapt sammen og hvis man tenker det som noe stort så tror jeg man setter en kjepphest for seg, men heller prøve å si hva mennesket i dette er  og hva er det vi selv kan relatere til med våre små liv da. Og hvis vi tar inn det som vi kan relatere til med de lengslene og gledene som er i våre egne liv, så kan også publikum relatere seg til det. Fordi hvis man gjør det til en stor greie, så blir det bare noe sånt stort ”kladass” som ingen kan relatere seg til. Men der har Harry, vår veileder og regissør, vært veldig flink til å hjelpe oss med og trekke oss ned på en måte. Det er en fantastisk tekst, absolutt, men å føle at den er stor det gjør jeg ikke.

[img158255_2LM]

 

Problemstillinger og relevanse til dagens samfunn
For mange kan de kjenne seg igjen i stykket. Nasrin Khusrawi, som spiller Nora
Helmer, føler at teaterstykket kan relateres til samfunnet og tar opp
problemstillinger man kan møte i dag.

- Jeg føler at veldig mange kvinner i dag lever i situasjoner hvor man føler at
man ikke har så mye identitet. Veldig mange kjenner på at man har akseptert den rollen man har fått og vedkjenner seg den, men det er ikke nødvendigvis den rollen man skal ha i livet.

Nasrin føler at mange kan i dag føle seg fanget i situasjoner eller forhold, og får derfor ikke levd sitt eget liv slik de selv vil.

-Man må hele tiden passe på hvordan man er og hva samfunnet ber oss om å
gjøre, og ikke det man selv vil. Man går en ekstra omgang når man blir eldre
fordi man lever etter hva samfunnet vil og ikke hva man selv ønsker og vil,
forteller Nasrin.

Nasrin synes det er helt fantastisk å spille rollen til Nora og mener at reisen fra å være utrolig lykkelig til helt ulykkelig er veldig interessant og se.
- Det er et privilegium å spille en karakter som har så stor og tydelig bue som går igjennom et dramatisk forandring fra å være det lykkeligste mennesket på denne jord til å finne ut at hele livet har vært en løgn og en illusjon.

[img158255_3LM]

Siste finish
Det nærmer seg lydprøve og siste finish gjøres. Johannes, som spiller Sakfører Krogstad, sitter og spiller på el-gitaren sin og øver. Han skal nemlig spille under forestillingen. Praten går og Johannes forteller hvordan han egentlig fikk rollen i Et Dukkehjem.
- Jeg møtte Harry på en liten gårdsplass i Råde og drakk oss ramløse og snakket løst og fast. Jeg viste ham klipp fra andre forestillinger, så fikk jeg jobben.

På vei ut til scenen prates det om motivasjon og hvordan de kan forbedre seg etter hver forestilling. Johannes spiller på gitaren og Nasrin, Kadir, Ulrik og Ida begynner å synge. Dette er lydskjekken og oppvarming ti minutter før showet starter. Stemningen er på topp og skuespillerne leker og tøyer ut på scenen.

[img158255_4LM]

Klokken slår 1900 og salen begynner å fylles opp med mennesker. Skuespillerne står og tar publikum i mot og hilser. Forestillingen begynner med sang og publikum er klar for hva som viste seg til å bli en utrolig forestilling.
Etter full applaus og et svært fornøyd publikum, forsvinner skuespillerne bak.
Ida Elise Broch, som spiller Kristine Linde, foreslår at de skal ta en selfie og sende til Harry for å vise hvor fornøyd de er etter kveldens forestilling.
- Jeg tror dette er den beste forestillingen vi har hatt, sier en veldig fornøyd Nasrin.

[img158255_5LM]

Kadir Talabani, som spiller Torvald Helmer, er veldig fornøyd etter forestillingen og føler har gjør rollen sin på riktig måte.
- Stykket er så godt skrevet og rikt på lag og man kan angripe materialet fra forskjellige vinkler. Jeg føler jeg har rettferdiggjort rollen ut i fra teksten at dette er en familiefar som tar vare på familien sin og beskytter Nora fordi hun er ikke i stand til å ta vare på seg i det samfunnet vi lever i. Det ender i tragedie for han. Jeg synes det er veldig spesielt å være en del av Et Dukkehjem fordi det er ett av de stykkene til Ibsen som har blitt en skikkelig klassiker, avslutter Kadir.

Nyheter Vis flere

Kampen mot marin forsøpling

Kampen mot marin forsøpling

Forskere bak ny studie beregner 170 billioner plastpartikler ut i verdenshavene. I Norge slippes det 19 000 tonn med mikroplast ut fra norske kilder på land hvert år. Med mikroplast som en global forurensning finnes det heldigvis flere som kjemper mot marin forsøpling i Norge.

Kristiansands unge sier deres meninger
Er gresset grønnere i Kristiansand?
Oppstart av IK Start kvinner har hjulpet på interessen for kvinnefotball i Kristiansand

Nyheter Vis flere

Kampen mot marin forsøpling

Kampen mot marin forsøpling

Forskere bak ny studie beregner 170 billioner plastpartikler ut i verdenshavene. I Norge slippes det 19 000 tonn med mikroplast ut fra norske kilder på land hvert år. Med mikroplast som en global forurensning finnes det heldigvis flere som kjemper mot marin forsøpling i Norge.

Kristiansands unge sier deres meninger
Er gresset grønnere i Kristiansand?
Oppstart av IK Start kvinner har hjulpet på interessen for kvinnefotball i Kristiansand