Sørnett

Barn opplever sitt verste mareritt

Øivind Aschjem ved organisasjonen Reddesmå. Foto: Ø. Aschjem.

Øivind Aschjem ved organisasjonen Reddesmå. Foto: Ø. Aschjem.

Historier om barn som opplever vold i hjemmet skal nå stilles ut i Kristiansand.

Publisert:

Historiene fra bildet over er tatt fra den digitale utstillingen av "Hvis klær kunne fortelle".


Historier som starter med "pappa slo mamma.." er noe av det du kan oppleve når organisasjonen "Reddesmå" tar med seg utstillingen "Hvis klær kunne fortelle", til  Hotell Caledonien i Kristiansand førstkommende torsdag. Utstillingen tar for seg barnehistorier der klærne er sentrale. Hvert plagg stammer fra barn som har blitt utsatt for vold og overgrep, og har vært utstilt landet rundt de siste årene.

En barndom varer hele livet

Ifølge Regjeringen og en undersøkelse de har gjort på landsbasis, har 25 prosent opplevd minst ett tilfelle av fysisk vold fra en forelder og 8 prosent har vært utsatt for grov vold. I en annen undersøkelse fra 2012, viser at mer enn 900 barn ble utsatt for vold i hjemmet en tilfeldig uke i 2012. Beregninger gjort de siste årene, viser at vold i nære relasjoner koster Norge 4,5 til 6 milliarder kroner årlig.

Øivind Aschjem, fra organisasjonen Reddesmå, mener at voksene er forpliktet til å gjøre hva de kan for å forhindre vold mot barn.

- Jeg har jobbet med familievold, og spesielt rundt barn, i litt over 30 år. Det jeg har oppdaget er at en barndom varer hele livet og at vi som voksene er forpliktet til å gjøre hva vi kan for å forhindre vold og overgrep mot våre egne barn, sier Aschjem til Sørnett.

Aschjem har også stått for innsamlingen av klær og gjenstander, noe som er svært sentralt i utstillingen. Han mener at det nå finnes nok bøker på området, og at han ønsket en annen formidlingskanal når utstillingen ble laget.

- Vi har nok bøker og  kunnskap på området. Men det vi ikke har, er andre formidlingskanaler. Derfor valgte jeg å legge vekt på klærne til barna som har opplevd vold i hjemmet. Med klærne til barn, kan man fortelle en unik historie om hvordan barna opplevet det.

Utstillingen kan skilte med ca. 40 000 besøkende så langt i år, noe Aschjem er svært fornøyd med.

- Når man ser folkene som kommer for å se på utstillingen og utviklingen de har fra de går inn døra til de går ut, skjønner man at vi har gjort noe riktig.

Utrolig viktig for å sette fokus

Monica Brunner, leder for Barnevernsvakten i Kristiansand, er tydelig på at voldstilfeller mot barn er noe som omgir oss i hverdagen.

- Vi får ikke lov til å tenke at slike ting ikke skjer i vår skole, barnehage, by eller i vårt eget land. Det skjer også her i Kristiansand, og vi trenger å bli påminnet at det faktisk er barn som lever under voldelige forhold.

Videre sier Brunner at det er veldig viktig å opprettholde et fokus på vold og overgrep.

- Det er kjempe viktig å ha fokus på vold og overgrep blant barn unge. Vi trenger å bli påminnet at vi har et ansvar for å melde fra når vi er bekymret for at barn kan oppleve noe vold i sitt eget hjem.

Utstillingen "Hvis klær kunne fortelle" vil bli utstilt på Hotell Caledonien i Kristiansand førstkommende torsdag. Klokken åtte samme kveld, er det en konsert på KICK ved navn "Aldri mer Christoffer" hvor blant annet mormoren til Christoffer Gjerstad Kihle kommer for å prate om Christoffer-saken.

Hør intervjuet vi hadde med Øivind Aschjem og Monica Brunner i vår radiosending her: