Sørnett

Blå sommer lanseres til hvit vinter

Josh Bisama hjemme hos seg selv. FOTO: Sondre Nielsen

Josh Bisama hjemme hos seg selv. FOTO: Sondre Nielsen

Kristiansandsartisten Josh Bisama holdt releasekonsert på Cafe Mestizo fredag kveld. Etter å ha holdt på med musikk i 13 år, slapp han sitt første soloalbum.

Publisert:

Før han får sluppet sine nye låter fikk Sørnett mulighet til å besøke artisten hjemme. Klokka er litt over 12. Josh har just våknet og poengterer at han har litt fyllesjuke fra dagen før å sortere før han våkner helt til livet. Etter kaffen treffer og mannen blir litt mer istand til å svare, begynner vi å spørre litt forsiktig:
- Hva tenker du mest over nå før ting braker i gang?

- Måten ting kommer til å bli spilt på, de jeg har valgt å ha med meg kommer til å legge igjen hver sitt særpreg på måten de spiller min musikk. Jeg har kjent alle de som skal spille i kveld og jeg liker måten de spiller på, så selv om jeg tenker en del på hvordan det framstår syntes jeg det er veldig gøy å se hvordan de andre komplementerer både musikken min og når jeg spiller.

Josh begynte med gitarspilling i 4. Klasse rundt 2003 og holdt på med dette fram til 2009 da han utvidet ferdighetene til å omfavne det å skrive låter også. Etter 9 år med øvelse og noen sanger sluppet fra tid til annen gjennom årene, kom endelig det store: En egen konsert med band, ikke bare et band han spiller i, men et band han leder selv.

- Hvordan kom du fram til hvem du skulle spørre om å spille sammen med deg?

-Det var folk jeg har kjent i mange år som jeg har planer om å ta med videre hvis solokarrieren holder ut, så det blir både gøy å interessant å se hvordan valget av musikere spiller inn i hvordan musikken oppleves at de som kommer.

[img175776_2LM]

Etter Josh får spilt fra seg nok til å roe nervene beveger vi oss ned til Cafe Mestizo.
I kaféen blir man møtt av mye kulturpreg, her står veggene pyntet med gjenstander og flagg som på sin stolte måte henviser til kafeens holdning til det flerkulturelle. En av grunnverdiene for stedet er at det flerkulturelle sees på som et gode for alle. Både Eieren av kaféen og Josh har chilensk bakgrunn slik at beskjeder om planlegging fort kan komme på spansk. Til stor fortvilelse for andre, men etter noen timer med fram og tilbake er lokalet rigget til og scenen står klar. Nå står det kun på Josh og hvor mange mennesker som kommer ned for å vise sin støtte. En Irsk musiker med navn James Fox går rundt og samler inngangspenger hos de som har møtt opp foreløpig. Vi spør han hva som gjør at han er villig til å bruke fredagen sin på slikt:

-  Siden musikeren er en venn av meg blir det veldig viktig for meg å gjøre det jeg kan for å hjelpe. Personlig syntes jeg det er veldig viktig å være støttende for lokale artister, kommer det fra James på engelsk like før han fortsetter runden sin.

Konserten starter rundt 22 og det går stort sett i ett strekk uten pauser sånn at det føles litt plutselig når Josh forklarer at siste sang står for tur. Etter at siste sang i albumet El Verano Azul - som betyr blå sommer - blir spilt, fyller han på med siste låt for kvelden, en låt han har gitt ut litt tidligere. Kort tid etter dette er lokalet på vei til å bli tømt

[img175776_3RM]

og artisten får endelig litt fri. Bandet spiller for inngangspenger og Josh forklarer at inntekten fra konserten vil deles blant de som spilte. I ettertid finner musikerene ut av at det var få av de som møtte opp som endte med å betale, faktisk kun 16. Støtten som artisten fikk var dermed litt todelt. Det var en del som møtte opp, men også en del som kan ha glemte det økonomiske bidraget.