Sørnett

Bør Kristiansand frykte terror?

Anders Iglebekk, salgssjef i Palmesus. Foto: Jonas Oden Ulset

Anders Iglebekk, salgssjef i Palmesus. Foto: Jonas Oden Ulset

- Nå om dagen er det nesten ingen ting som overrasker meg, forteller arrangør av festivalen Bris, Mergim Berisha.

Publisert:

Mange tusen mennesker samlet seg 22. mai i Manchester for å se og høre pop-idolet Ariana Grande, da en bombe gikk av blant publikum. Det skal ha vært en selvmordsbomber som tok livet av 22 mennesker, blant annet barn, og 59 ble skadet.

I Kristiansand blir det arrangert mange festivaler i året, og både Palmesus og Bris er godt forberedt på at noe lignende kan skje, og gjør tiltak for å hindre en lignende situasjon.

Ekstra obs

Terrorangrepet i Manchester har stor innvirkning på sikkerheten på Bris, og arrangørene forteller at de kommer til å være svært obs etter en slik hendelse. Bris arbeider tett med både politiet og Vakthold AS.

- Nå om dagen er det nesten ingen ting som overrasker meg, men vi jobber i troen om at alt som skjer på Bris er glede, og etter det som hendte i Manchester kan vi nesten garantere at det aldri, noensinne, kommer til å skje noe lignende på Bris, forteller Mergim Berisha, en av de to arrangørene.
Berishas kompanjong og medarrangør, Christoffer Bergsted forteller videre at Norge og Kristiansand selvfølgelig kan være et potensielt terrormål, men at vi ikke må leve i frykt, fordi det er det terroristene ønsker.

Også Palmesus er ekstra oppmerksomme når det kommer til sikkerhet etter angrepet i Manchester.

- Alle land og alle store arrangementer kan være et terrormål, så man må bare gjøre de forberedelsene man kan, og passe på at man har sikkerheten i orden. Vi har god kontakt med myndighetene og politiet for å passe på at sikkerheten er ivaretatt for alle gjestene våre. Vi har den sikkerheten vi trenger, og vel så det, forteller Anders Iglebekk, salgssjef i Palmesus.

Festivalen Palmesus

Palmesus er en festival som holder til på bystranda i Kristiansand. Festivalen varer fra 30. juni til 1. juli, og det er ventet rundt 17 500 besøkende. Palmesus er Skandinavias største strandfest, og mange store artister, både norske og utenlandske, har spilt der.

[img163633_2RM]

Festivalen Bris

Bris ble startet av Mergim Berisha og Christoffer Bergsted i 2015.

- Det skulle egentlig bare være en grillfest, men så ballet det på seg. Vi byttet ut boomboxen med en DJ, og bestemte oss for å selge mat i stedet for å grille. Til slutt bestemte vi oss for å lage en festival, forteller Berisha.
I 2015 var det omtrent 1000 besøkende, og i 2016 ble besøkstallet doblet. I år satser de naturligvis på å doble igjen, og håper de kan nå 4000 gjester.

Hva er et terrormål?

- Terrorister velger ikke nødvendigvis steder og arrangementer med dårlig sikkerhet, de velger de stedene der de vet mest om sikkerheten, mener Berisha.

Derfor velger de å ikke uttale seg for mye om helt konkrete tiltak som blir gjort for å ikke offentliggjøre for mye informasjon.

Under kan du se hvor i Europa det har blitt gjennomført terrorangrep det siste året. (Hold musepekeren over punktene for å vise informasjon om angrepene.)