Sørnett

Café de idiomas på Mestizo

Frivillige fra venstre: Theodor Lothe Bruun og Fernando Alvear. Foto: Miranda Rom Rysstad.

Frivillige fra venstre: Theodor Lothe Bruun og Fernando Alvear. Foto: Miranda Rom Rysstad.

Hver onsdag er det duket for en flerkulturell aften hos Mestizo. Da arrangeres det språkkafé i lokalet på Lund i Kristiansand.

Publisert:

Når du går inn til Mestizo blir du møtt av et lokale som ligner en stue, med fløyelsmøbler og flagg fra alle verdens kanter på veggene. Det er tydelig at mangfold står i sentrum. Frivillige Theodor Lothe Bruun og Fernando Alvear sier språkaféen er åpen for alle, men Fernando legger til at det i hovedsak er for dem som ønsker å lære og praktisere spansk og norsk.

- Det er veldig mange som har et behov og ønsker å snakke, men ikke føler at de kan eller har muligheten, og det er jo derfor vi driver språkkaféen. Det skal være et lavterskeltilbud hvor du skal kunne komme uavhengig av hvor mye norsk eller spansk du kan fra før, sier Theodor.

Theodor legger også til at hvis det er noen som kommer inn og snakker andre språk, så er det ingenting som står i veien for at andre språk kan snakkes på språkkaféen.

Fernando og Theodor er begge enige om at de har fått flere nye venner etter at språkkaféen startet, og at barrierer som ellers preger det norske samfunnet, blir mer og mer brutt ned.

- Det er lettere å snakke med de som vi har møtt på språkkaféen ellers på gaten. Relasjonen blir en annen, en mer latinsk måte å tilnærme seg folk på, sier Theodor.

Fernando legger til:

- Ja, men det er ikke bare et latinsk miljø. Vi vil ha et integrerende miljø, som vi prøver å bidra med til det norske samfunnet. For det er jo forskjellige typer som bor i Norge, og det er noe vi prøver å formidle. Hovedbudskapet på Mestizo er integrering.

Mestizo tilbyr mer enn språkkurs

Lokalet blir stadig mer fylt opp av folk som skal være med på språkkaféen. En av de besøkende Simen kommer inn med kjæresten sin fra Alicante.

- Jeg så arrangementet på Facebook, og så har jeg vært her en gang før, på et annet sosial arrangement. Dette stedet er fantastisk, sist jeg var her jammet jeg på piano!

[img230121_2LF]

Fernando forteller om andre tilbud som Mestizo tilbyr.

- Vi har salsakurs på søndager. Vi har en rekke instrumenter, så av og til har vi jammer, karaokekvelder og en rekke andre kulturarrangementer. Lokalet er bygd opp litt som en stue, sånn at det skal føles ut som du er hjemme. Det er et veldig inkluderende miljø, hvor vi synger på flere forskjellige språk.

Avdelingsleder for Oppvekst og frivillighet i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, Benedicte Barkvoll, skriver i en mail:

[img230121_3LM]

«Språkkafeer er et unikt lavterskeltilbud der innvandrere får anledning til å praktisere norsk og bli kjent med andre i sitt nærmiljø. Gode norskkunnskaper er helt vesentlig for at innvandrere skal kunne delta i arbeids- og samfunnsliv, og det er også viktig for å bli kjent og forstå normer og regler i det norske samfunnet.»