Sørnett

Collett-biografi for ungdommen

Baugstø deler ut bøker til tiendeklassingene fra Oddermarka ungdomskole. FOTO: H.A. Edvardsen

Baugstø deler ut bøker til tiendeklassingene fra Oddermarka ungdomskole. FOTO: H.A. Edvardsen

Line Baugstø håper at boken vil aktualisere Collett og hennes historie for dagens ungdom. Alle tiendeklassingene i Kristiansand kommune får sponset boken av Kristiansand Folkebibliotek.

Publisert:

 

Det var stor interesse rundt onsdagens lansering som ble holdt på Kristiansand Folkebibliotek, bare noen kvartaler fra Colletts fødested i Dronningens gate. I tillegg til nysgjerrige Collett-lesere og presse var tiendeklassingene fra Oddermarka Ungdomsskole spesialinviterte til lanseringen for å markere at folkebiblioteket hadde kjøpt en bok til hver eneste tiendeklassing i Kristiansand kommune. Baugstø fortalte at biografien Camilla Collett - født Wergeland er skrevet på en lettfattelig måte for å aktualisere Norges første kvinnesaksforkjemper for dagens ungdom. Til Sørnett forteller Baugstø at hun i sin egen ungdom hadde vært interessert i Camilla Collett og hennes historie.

- Jeg leste Amtmannens døtre som ung, og jeg skrev til og med særoppgaven min om henne. Samtidig er hun en dame vi ikke vet så veldig mye om, og jeg tilegnet meg mye spennende kunnskap under arbeidet med denne boken.

Den første norske feministen

Forfatteren holdt et lite foredrag om Colletts liv for de fremmøtte på folkebiblioteket. Baugstø forklarte entusiastisk om hvordan det norske samfunnsbildet var for 200 år siden, når lille Jacobine Camilla Wergeland kom til verden, og hvilken innflytelse denne kvinnen skulle få for den norske kvinnefrigjøringssaken.

- Hun var den første norske feministen, hun var pioneren som brøytet vei og gikk foran slik at dagens kvinner kan leve på den måten de gjør i dag.

Baugstø perfekt for oppgaven

Ingeborg Eidsvåg Fredwall, forlagsdirektør for humaniora hos Cappelen Damm Akademisk, forklarte hvorfor akkurat Line Baugstø passet perfekt til å skrive en Camilla Collett-biografi.

- Først og fremst er Line Baugstø en veldig dyktig forfatter. Så var det veldig gøy å kunne gi oppdraget til en kvinne som har Kristiansand som fødested. Dette var en kombinasjon vi følte passet veldig godt for en forfatter som skal skrive bok om Camilla Collett.